Analytics

zaterdag 26 december 2009

De woningbouw en duurzaamheid.

Vandaag kwam ik op bouwprofs een blog tegen over de bouw en duurzaamheid. "Bouwers die de kwaliteitssprong niet kunnen maken, zijn binnen een jaar of vijf verdwenen", aldus Pieter Hameetman van BAM Vastgoed in Cobouw.

De rest van het artikel gaat vooral over het duurzame bouwen. We lopen achter vergeleken bij het buitenland. En sommige gemeenten of regios schrijven zelf al een ambitieuzere energieprestatiecoëfficient (epc) voor bij nieuwbouwprojecten.

Ik heb altijd een beetje dubbel gevoel bij dit soort verhalen. Niet ver van mijn eigen huis staan hele duurzame woningen, van die huizen met een balansventilatiesysteem. Heel zuinig, alleen ook heel veel klachten. Niemand wil er inmiddels meer wonen.

De doelstelling om energieneutraal te bouwen is terecht en wordt steeds belangrijker. Maar niet vergeten moet worden dat er een woning gebouwd wordt voor een klant. Laat de bouwsector zich daar op richten. Duurzaamheid zal ook bij die klanten steeds belangrijker worden, maar niet alleen duurzaamheid. Gezondheid, maar ook prijs zullen altijd randvoorwaarden blijven. En daarnaast wil een klant een huis dat past bij zijn wensen. De bouwer die al die eisen kan verwerken in een prachtige woning is de bouwer die zal overleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten