Analytics

woensdag 30 december 2009

Kennisplatforms en publicaties in de bouwsector

Tegen het eind van het jaar word ik altijd weer bedolven onder een hele series publicaties van allerlei platforms in de bouwsector. Deze week heb ik maar eens een poging gedaan om er een aantal te lezen.


Het eerste boekje, dat al even op de plank lag, is ‘Samen werken aan innovaties’ Het gaat over open licenties in de bouwsector en is een uitgave van het CROW. Het boekje is het resultaat van een convenant dat in 2007 is gesloten op de Dag van Maarssen over intellectueel eigendom. Op de Innovatie-estafette in november is het boekje als resultaat van het convenant aangeboden aan Bert Keijts van Rijkswaterstaat en Elco Brinkman van Bouwend Nederland.

Op zich een goed verhaal. Het wordt nu zaak om de aanbevelingen ook te implementeren in de praktijk. Dat is altijd een lastige stap in de bouwsector. We zullen het gaan zien. Er is inmiddels een website in de lucht. Ik hoop dat die zich vult met goede praktijkvoorbeelden in 2010.

Dan het boekje ‘Bruggen bouwen’ van Peter Kamminga. Een praktijkgids voor samenwerken in de bouw. Goed boek vanuit het wetenschappelijke gezichtspunt over samenwerken in de bouw. Dit is een van de laatste publicaties van PSIBouw. Of het in de praktijk iets gaat veranderen zal moeten blijken. Het boekje geeft in ieder geval een mooi overzicht van kritische punten in de samenwerking.

Dan een hele serie publicaties van de Regieraad Bouw. Allereerst het boek Glashelder Bouwen. Een leidraad voor transparantie in de bouw. Ook een duidelijk verhaal. Maar het gaat om het in de praktijk brengen. Gelukkig onderkennen de auteurs dat ook. De tweede publicatie van Regieraad bouw is het overzicht van aanbevelingen in de Leidraad Aanbesteden. Dat document is zo dik dat er dus een apart boekje met de aanbevelingen gedrukt is.

Ook de laatste publicatie is van Regieraad Bouw. Het boek heet ‘Kennisboom van de bouw in bloei’ en is een publicatie van de taskforce kennisontwikkeling bouw. Eén conclusie die ik van harte steun is de aanbeveling om de kenniswereld in de bouw te reorganiseren en veel efficiënter in te richten. Gezien de hoeveelheid kennisplatforms, en de output die daar uit komt, in de bouwsector kan ik mij daar helemaal in vinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten