dinsdag 12 oktober 2010

Boekrecensie Job Cohen - Burgemeester van Nederland

Job Cohen, bekend als burgemeester van Amsterdam en nu fractievoorzitter van de PVDA staat in dit boek centraal. De twee auteurs, Hugo Logtenberg, freelance journalist, en Marcel Wiegman, chef verslaggeving bij Het Parool, geven op basis van vraaggesprekken, bronnenmateriaal en eerder verschenen publicaties een reconstructie van het leven van deze politicus. De nadruk ligt, na een erg korte beschrijving van zijn jeugd, studententijd en voorafgaande functies, vooral op de periode hij burgemeester van Amsterdam was. Zijn ambtstermijn kende een aantal opmerkelijke incidenten.  Zo waren er rellen onder de Marokkaanse jeugd, vond de moord op Theo van Gogh plaats, moesten enkele wethouders waaronder Oudkerk het veld ruimen en waren er talrijke conflicten met leidinggevende functionarissen binnen de Amsterdamse politie.

Cohen komt in het boek naar voren als een onpersoonlijk iemand, die steeds een afwachtende houding aan neemt. De afwachtende houding en het gebrek aan leiderschap die de afgelopen jaren door links Nederland aan Balkenende is verweten, spat bijna van de pagina’s. Toch bijzonder dat Cohen bij links Nederland het vertrouwen houdt.

Ook interessant is het inkijkje in de omgeving van Cohen. De discussies met Verdonk, maar ook het optreden van Jeroen de Graaf (nu Assistent van Balkenende). Interessant kijkje in de keuken van Cohen.

Voor een volgende druk moet misschien de titel aangepast worden. Burgemeester van Nederland zal Cohen voorlopig waarschijnlijk niet worden.
Job Cohen
Job Cohen
M. Wiegman & H. Logtenberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten