dinsdag 4 juni 2013

Prachtige innovaties in de GWW sector

Met alle organisatieveranderingen die er nu binnen Rijkswaterstaat, en de rest van de overheid, aan de gang zijn, is het soms best lastig om de open blik naar buiten vast te houden.  Vorige week stonden er gelukkig weer een aantal afspraken in de 'buitendienst' op het programma. Heerlijk om het weer even niet over structuur en verantwoordelijkheden te hebben, maar over concrete innovaties in gesprek te gaan.

Afgelopen woensdag samen met een aantal Rijkswaterstaat collega's op bezoek geweest bij Rasenberg in Breda. Ook mensen van Van Weezenbeek specialties waren aanwezig bij het bezoek. Het was een interessante ochtend. Naast het innovatieklimaat in de GWW-sector in het algemeen hebben we specifiek gesproken over 100% duurzaam asfalt. We hebben ook de site en de asfaltcentrale van Rasenberg bezocht waar het 100% duurzame asfalt geproduceerd wordt. Persoonlijk vond ik het ook echt leuk om weer even wat dieper in mijn studierichting Civiele Techniek bezig te zijn.  Later die dag heb ik nog een interessant gesprek gehad over een veelbelovende innovatie in de waterbouw, waarbij we met name gekeken hebben naar financieiringsmogelijkheden en aanbestedingsvormen om deze innovatie verder op te schalen.

De dag daarop hebben we met een aantal collega's gekeken hoe we willen omgaan met Marktinitiatieven die bij Rijkswaterstaat worden ingediend. Via digitale media is het voor marktpartijen steeds makkelijker om Rijkswaterstaat, en de bestuurlijke en politieke top van het Ministerie te benaderen. Dat dit gebeurd is goed, maar voorstellen die worden aangereikt moeten weer verder uitgezet worden in de organisatie en worden teruggekoppeld.  Aan de hand van een set concrete voorstellen hebben we gekeken wat we daar kunnen verbeteren. Daarnaast willen we als Rijkswaterstaat niet alleen reageren op marktcontacten, maar daar ook proactiever in zijn.  Het was een leuk gesprek, met een aantal goede uitkomsten om weer verder aan te werken.

Persoonlijk houd ik in ieder geval aan deze week over dat er, ondanks de crises, in de bouw- en gww-sector gewerkt wordt aan prachtige innovaties, soms ook samen met allerlei technologische partijen. Daar mag de zeker trots op zijn, en dit soort pareltjes verdienen absoluut meer aandacht dan ze nu soms krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten