maandag 19 september 2016

duurzaamheid: dakplannen gewijzigd

Zowel dit voorjaar als enkele weken geleden heb ik al geschreven dat we bezig waren met een nieuw dak, en op zoek waren naar een partij die zowel het dak kon renoveren als direct zonnepanelen kon plaatsen. De afgelopen week hebben we besloten om dit idee los te laten.  Want de markt kan het niet leveren.  Of je krijgt een aannemer die er omdat het nou eenmaal moet wat zonnepanelen bij levert. Of je krijgt een installatiebedrijf die zijn vaste (en veel te dure) huisaannemer mee neemt.  Installateurs en aannemer praten niet met elkaar, offertes passen niet en zijn onverklaarbaar duur (dubbel zaken meegenomen?). Tenslotte blijft de garantietermijn op waterdichtheid van de in-dak zonnepanelen een groot issue.

We hebben daarom besloten om de boel los te knippen.  Eerst de dakrenovatie waarbij het hele dak weer in de pannen gaat, dus gegarandeerd minimaal een halve eeuw waterdicht. Vervolgens zonnepanelen over de pannen heen.  Niet de mooiste oplossing, maar de panelen zitten aan de kant van het huis waar wij ze niet zien.  Niet de duurzaamste oplossing, want extra materiaalgebruik Financieel blijkt het niet veel uit te maken, wan de losse panelen zijn al goedkoper door de massaproductie en hebben door betere koeling een hoger rendement.  Dus dan maar voor de bewezen technologie.  Betekend wel dat we eerst een aannemer gaan selecteren waar we verder mee willen, en dan daarna een zonnepanelen leverancier.

En de 'duurzaamheidsbelelievers' die ik in mijn werkomgeving tegen kom, hebben nog wat te doen om een markt te creƫren die kan leveren wat een klant wenst, in plaats van alleen een standaardoplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten