zondag 20 december 2015

over duurzaamheid - 2

Het klimaat was een hot issue de afgelopen weken.  Het toeval wilde dat de maandag nadat in Parijs het klimaatakkoord is gesloten, er bij ons thuis HR++ glas geplaatst is.  Bij de verkoop hadden een aantal raampartijen nog enkel glas, en omdat de Gemeente Nunspeet dit jaar nog subsidie toekende op het plaatsen van HR++ glas, hebben we maar meteen besloten om het goed te doen.

Het was dus even een dag koud bij het vervangen van het glas, maar inmiddels kan je duidelijk het verschil voelen. Zowel in de woonkamer (enkele raampartijen vervangen), maar vooral op kantoor.  Dat zat nog een hele grote ruit enkel glas, nu dus HR++.  Jammer is wel dat je de vogels en de natuur veel minder hoort, maar dat moeten we dan maar over hebben voor het milieu.  In het voorjaar gewoon lekker het raam open. Qua comfort en warmte is het wel goed te merken, het verschil is duidelijk voelbaar.

Na deze 'quick-win'  is de volgende stap een stuk spannender, een volledig nieuwe dak met dakisolatie (enige kan van het huis die nu niet/amper is geisoleerd, en als we dan toch het dak vervangen willen we op de zuidzijde zonnepanelen op het dak. Dak is geschikt en scheelt weer flink wat vierkante meters dakpannen die we dan meteen uitsparen.  Dit jaar eens even goed kijken hoe de schaduwvorming is en de meterstanden bijhouden. Volgend jaar weten we wat we aan PV nodig hebben.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten