dinsdag 28 april 2020

Update Glasvezel 7 - Eindelijk glasvezel


En toen was het dan zover. Eindelijk. Na de aanmelding in oktober 2017 zijn we op 15 april 2020 aangesloten op glasvezel.  Terug in de normale digitale wereld.

Toch spannend, dat laatste stapje.  Op 15 april kwam het mailtje binnen dat onze glasvezelaansluiting is geactiveerd.  Vanwege de wachttijd van een monteur heb ik toch maar besloten om het aansluiten zelf te doen.  Als je verantwoordelijk bent voor de dataketen van slimme verkeerslichten moet het aansluiten van een particuliere glasvezelverbinding toch ook lukken?

Het meest spannend was de glasvezelbox. Niet moeilijk, maar gaat het groene lampje branden als je de box aan zet?  Zo niet, dan zit er iets in de glasvezelverbinding buiten niet lekker. Daar is natuurlijk niets aan te doen.  Gelukkig direct verbinding en een groen lampje.

Vooraf had ik al nieuwe switches (de huidige komen nog uit mijn studententijd en die hebben het toch ruim 12 jaar vol gehouden) en een nieuw wifi acces point besteld.  Solcon werkt met Fritz-boxen.  Duitse degelijkheid.  Werkt als een zonnetje, en dat geldt voor het aansluiten ook.

Na het aansluiten van de router komen direct de buitenverbinding op.  Heerlijk, en ook op de glasvezelbox alle lampjes groen.  Na een minuut of 10 updaten van de glasvezelrouter eerst bekabelde verbindingen over gezet.  Met de nieuwe Gigabit switches voelt het alsof ik een nieuwe computer heb, zo snel is alles weer. Vlekkeloos.  Daarna het wifi-netwerk ingesteld zodat ik niet op alle devices een nieuw thuisnetwerk en wachtwoord hoef in te stellen, en draaien maar.  Ook dat werkt als een zonnetje.   Het instellen van de zogenaamde 'mesh', waarbij de wifi-punten hun belasting verdelen door devices over te geven, was even zoeken.  Maar toen ik het gevonden had werkte het ook.

Het aansluiten van de TV's gaf in eerste instantie een ruisje. Door het wisselen van poorten is dat opgelost. Nog wel even gebeld met Solcon .  Het blijft bijzonder dat de TV-kastjes van Solcon  maar 100 Mbit/s aankunnen terwijl het netwerk vele malen sneller is.

Ervaring na twee weken. Internet stabiel en goed, ook nu er steeds meer buren aangesloten worden.  TV heeft af en toe een ruisje.  Als dat zo blijft moeten we over een jaar maar eens kijken of KPN met een mooie aanbieding komt. Tot die tijd mag Solcon  zich bewijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten