Analytics

zaterdag 19 maart 2011

Waar Nederland goed in is!

De start van deze week was bijzonder. Een tweedaagse heisessie. Dag 1 stond in het teken van de oprichting van de nieuwe directie Kennis, Innovatie en Strategie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.  Hoe gaat de formatie eruit zien, en wat betekend dat voor de medewerkers die er nu zitten.

De middag van de eerste dag was iets luchtiger, een aantal collega's hebben een deel van de Masterclass Kennis voor Beleid gegeven. Het blijkt nog best lastig om vanuit het beleid goede kennisvragen te formuleren waar de Kennisinstituten mee aan de slag kunnen.

Dag 2 van de heissessie zijn we op werkbezoek geweest.  De focus lag op het topgebied Tuinbouw, maar we hebben nadrukkelijk gebrobeerd relaties te leggen met de topgebieden logistiek en water en ons eigen departement.

Op locatie zie je pas echt waar Nederland goed in is.  We zijn begonnen bij de bloemenveiling Aalsmeer. Zo verschrikkelijk veel bloemen.  Prachtig om te zien hoe tuinbouw, handel en logistiek samenkomt onder één dak.   Ik was ook erg onder de indruk van de kabelbaan van 'Van der Lande' die alle geveilde bloemen direct transporteert naar de exportbedrijven die de betreffende bloemen gekocht hebben.

Na de veiling zijn we op bezoek geweest bij OZ Exports.  Eén van de grotere bloemenexporteurs ter wereld. Prachtig om te zien hoe ook hier alle bedrijfsonderdelen samen werken om de bloemen op tijd bij de klant te krijgen. 

Tot slot nog een zeer interessant veredelingsbedrijf bezocht.  Na veel bedrijvigheid en innovatie stond in dit bedrijf met name de R&D en de kennis centraal.  Ook hier de hartekreet naar de overheid om vooral te zorgen voor goed onderwijs en onderzoek.  Laat de bedrijven zelf ondernemen maar zorg als overheid dat het niveau op MBO, HBO en Univisiteiten goed is.

4 opmerkingen:

 1. Hi, imagine a light, sustainable, infrastracture.. Pipes laid a few metres above the soild..
  Teleheating with cold source - water - pumping from the networks of channels in Amsterdaam and feeding in heat pumps residential heating systems.

  As a Science and Technology Park in Italy - innovation driver - we develop IP valorisation projects and recently helped the inventor register a patent and developed a prototype (with IRSAP/Rhoss group) of an innovative water-water heat pump. COP above 3, 115kW (capacity on real conditions), that does not need renovation in buildings with traditional systems (radiators etc.). A breakthrough innovation that will be on the market after re-engineering and definition of a product line (several power).
  Just thought you might be interested.

  Arvea Marieni
  Innovation Factory
  AREA Science Park
  www.area.trieste.it
  +39.040.375-6713
  arvea.marieni@innovationfactory.it

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Very helpfull, i need this information. Can i follow you on facebook, please.

  Best regards, Rosaline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rosline You can send me a invitation if you like

  BeantwoordenVerwijderen