Analytics

zondag 1 september 2013

Genieten en leren van het moois dat Nederland te bieden heeft


Afgelopen donderdag heb ik mogen genieten van een aantal prachtige plekken in Nederland. In het kader van 3 jaar corporate Innovatieprogramma bij Rijkswaterstaat zijn we met een groep collega's op pad geweest om een aantal mooie projecten en plekken in Nederland te bezichtigen.

In de ochtend zijn we gestart bij Sytwende, een prachtig ruimtelijk project waarbij ruimtelijk ontwikkeling mogelijk gemaakt is door de N14 in een tunnel te brengen.  Hierdoor is het mogelijk om het omliggende gebied te ontwikkelen.  We zijn in het gebied rondgeleid door Stan Roestenberg, die vanaf de start bij het project betrokken is geweest.

We hebben een interessante rondleiding gehad. Leuk om te zien hoe de terraswoningen op het talud van de tunnel zijn gebouwd, en welke technische uitdagingen je nog tegen komt als je woningen op zo'n steil talud bouwt.  Ook op het overgang van de woningen en het dak van de tunnel (het dak is toegankelijk en ingericht als verblijfruimte), kwamen we nog een aantal bouwkundige dillema's tegen zoals bijvoorbeeld de afvoer de de riolering.  Dat neemt niet weg dat het totaalplaatje erg mooi is geworden, er is optimaal gebruik gemaakt van de karakteristieken van het landschap, de landtunnel en het talud. Een mooi voorbeeld van infra- en gebiedsontwikkeling.

Aan het eind van de ochtend zijn we aangekomen bij het cruquius gemaal aan de rand van de Haarlemmermeerpolder.  In het museum is de grootste stoommachine ter wereld te vinden, deze was nodig om de Haarlemmermeerpolder droog te pompen, dat heeft destijds 3 jaar geduurd. Ook nu is het nog imposant om dit prachtig gerestaureerde gemaal aan het werk te zien.  Het is echt een must om een keer langs te gaan.

We hebben de dag afgesloten in Hoorn. We hebben een vaartocht gemaakt gemaatk op het Markermeer bij Hoorn. Hierbij hebben we een interessant gesprek gehad met de schipper over de waterkwaliteit. Doordat het water helderder wordt groeien er steeds meer waterplanten. Gevolg is dat steeds meer jachten en zeilschepen de haven van Hoorn niet meer aan doen, omdat men geen trek heeft in waterplanten in de schroeven. Een prachtig voorbeeld van meerdere belangen op een plek.

Na het eten hebben we een stadswandeling gemaakt door Hoorn met een stadsgids. Heerlijk om naar al die Historische gebouwen te kijken en de verhalen te horen die er achter zitten.  Al met al een geslaagde dag, waarin we mochten genieten van hoe we vroeger en nu om gaan met infrastructuur- en gebiedsontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten