woensdag 4 juni 2014

Innovatie-inspiratie opdoen


Deze afgelopen dagen heb ik het voorrecht gehad om weer een hoop inspiratie te mogen op doen voor Innovatie binnen (en buiten) Rijkswaterstaat. Zo stond er de een vergelijking tussen de innovatiesystemen bij Rijkswaterstaat en vergelijkbare organisaties in de VS, Engeland en Denemarken op het programma. Erg leerzaam om te zien dat er toch hele verschillende aanpakken worden gekozen, deels te verklaren vanuit cultuur en rol van de organisatie maar soms ook niet.

Dag 2 was verdieping door middel van een Masterclass door Geert Dewulf van de Universiteit Twente en prof Andrew Davies van het University College London.  De focus van de masterclass lag op innovatie in megaprojecten.  Dat leverde veel inspiratie op voor innovatiegericht inkopen.  Andere contractvormen zoals innovative contractor engagement kunnen misschien helpen, dat is het uitzoeken waard.   Toch was de conclusie ook heel plat.   Innovatie blijft mensenwerk, dus leiderschap, cultuur leren en empowerment zijn misschien wel minstens zo belangrijk.

Vanochtend werd dat beeld opnieuw bevestigd toen ik te gast was bij de projectgroep die aan de slag gaat met de Innovatieagenda voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie.  Een heerlijke gepassioneerde groep mensen, met ambitie en passie voor de uitdagingen waar dit deel van de overheid voor staat. En dat zijn er nogal wat gezien alle trends en technologische ontwikkelingen.  Ik mocht een aantal reflecties op het tot stand komen van de innovatieagenda van Rijkswaterstaat delen, hopelijk heeft dat inspiratie op geleverd.  Ook ik neem weer inspiratie mee te terug, en inhoudelijke verbindingen.  Want op een aantal thema's zijn er prachtige combinaties mogelijk om samen aan de slag te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten