vrijdag 30 mei 2014

Google neemt zelfrijdende auto in productie

Google heeft een prototype gebouwd van een autonoom voertuig dat geen stuur en geen rem- en gaspedalen bevat. Het voertuig biedt plaats aan twee passagiers en kan deze volgens het internetbedrijf geheel automatisch van a naar b rijden.

Op dit moment is de snelheid van de auto's nog begrensd, maar de ontwikkelingen gaan snel. In eerste instantie worden zo'n honderd voertuigen geproduceerd. Naarmate de series groter worden zal ook de prijs dalen, waarbij met name de kosten van de lasersensor nog flink zal moeten dalen.

De introductie van de zelfrijdende auto zal grote veranderingen teweeg brengen, en kan dan ook gekwalificeerd worden als een disruptive innovation. Denk aan:

- Autorijden wordt bereikbaar voor mensen zonder rijbewijs, mensen die dat om medische redenen niet kunnen (ouderen, blinden, gehandicapten) en kinderen.
- Daar tegenover gaat het beroep van taxichauffeur en autorijschoolhouder verdwijnen.
- Indien het systeem ook geschikt wordt voor goederenvervoer zal ook daar de kostenpost personeel verdwijnen, met als resultaat goedkopere transport, dus goedkopere producten in de winkels.  Keerzijde is ook hier dat chauffeurs niet meer nodig zullen zijn.
- Reistijd kan productief worden ingezet, de auto let op de weg.Dat de ontwikkelingen snel gaan, blijkt het het feit dat google inmiddels samen werkt met de populaire, maar controversiele taxi-app Uber. De populaire taxi-app Uber wil zijn taxichauffeurs uiteindelijk gaan vervangen door zelfrijdende auto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten