zaterdag 14 november 2015

Herfst in Hulshorst 5 - GWE duurzaamheid en ICT

Het is nu echt herfst in Hulshorst. Afgelopen weekend een kleine 20 kruiwagens met afgevallen bladeren afgevoerd richting composthoop. Die is door al dat blad de laatste 3 weken harder gegroeid dan de afgelopen vijf maanden ervoor.

Deze week was het weer een lekkere stofbende. Voor de komst van de tweede keuken moest er een tussenwand en een deel van de vloer uit. Dat is allemaal prima gelukt, maar het frezen geeft wel een flinke stofbende.  Onder de vloer kwamen nog 2 verassingen tevoorschijn. Allereerst een lekke rioolpijp met daaronder al een mooi sinkhole doordat het zand al aan het wegspoelen was.  Repareren was goed te doen, en opvulzand hebben we in de tuin voldoende. Gelukkig ontdek je het op zo'n moment, want als de keuken er al staat kan alles er weer uit.

Bij het verwijderen van oude leidingen kwamen we ook nog een doorgelust telefoonkabel tegen die niet meer gebruikt werd, dachten we. Na het doorknippen bleek alle communicatie met de buitenwereld weg te zijn.  Na flink zoeken en overleg met de vorige bewoner blijkt de KPN-aansluiting op een totaal andere plek binnen te komen, en via via via (ik tel 4 doorgeluste plekken) bij onze router te komen.  Zo gezien is de internetsnelheid die we hebben gehaald de afgelopen maanden een wonder.

Het koste een avondje maar toen had ik de router via een vierpolige stekker (uit de oude doos) weer aan de telefoonaansluiting geknoopt, en het blijkt ook nog te werken.  Dit weekend gaan we UTP leggen door het hele huis.  Dat zouden we dit voor jaar maar doen, maar door de omstandigheden dan maar even wat eerder.  Volgende week komt men dan afmonteren en dan hebben we binnen weer snel internet.  Ik wil mij ook nog even verdiepen in het 4G-modem van KPN om te kijken of dit een alternatief kan zijn voor onze ADSL aansluiting.

Tot slot ook de eerste stappen gezet om ons energieverbruik wat terug te dringen.  We hebben nog enkele ramen met enkel glas beneden.  En ook boven in de kamers die we dagelijks gebruiken.  Dat gaat er binnenkort uit en wordt vervangen door HR++ glas.  Dat is weer een stuk extra isolatie.  Beneden gaan we dat meteen merken, boven zal het wachten zin tot het nieuwe dak er is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten