woensdag 27 mei 2020

Zonnepanelen 15 - Zonnig voorjaar

Dit voorjaar is top voor de zonnepanelen. Maart een all-time high met bijna 20% meer opbrengst als de jaren hiervoor. April een all-tim high met 10% meer opbrengst vorig jaar, wat ook al een goed voorjaar was.  Mei gaat spannend worden, want in mei 2018 hadden we ook echt een topmaand.  Met nog 4 zonnige dagen zouden we op gelijke hoogte kunnen komen of net iets er overeen. En dan hebben we het over een maand met 2 slechte dagen met grotendeels bewolking en/of regen, en 5 dagen met een deel van de dag bewolking.

Ondanks de opbrengst zien we ook een structureel hoger electriciteitsverbruik. Waarschijnlijk zit dat op een aantal punten. Vorig jaar zomer hebben we een nieuwe en zwaardere vijverpomp gehad, die zie je terug in het verbruik, en omdat het zo mooi weer is gaan ook de UV-lampen meer werken en dus meer verbruiken.   Verder is het weer hartstikke droog, dus de sproei-installatie draait overuren.  En tenslotte werk ik thuis, waardoor ieder dag de computer op het kantoor aan staat.  

Maar het zonnetje nemen ze ons niet af, en met deze opbrengsten gaat de voorspelde terugverdientijd van 7 jaar jaar zeker gehaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten