zondag 25 december 2011

Terugblik op een innovatief 2011

De kerstvakantie is het moment om  terug te blikken op het afgelopen jaar.  Terug kijkend op 2011 kan ik zeggen dat het een innovatief jaar is geweest. Er zijn een aantal mooie resultaten neer gezet, waar Nederland ook de komende jaren op voort kan bouwen.
Allereerst wil ik graag het topsectorenbeleid noemen. Dit voorjaar hebben de tien topteams hun eindrapportages aangeboden aan het Kabinet, en is september was de Kabinetsreactie 'Naar de top'  Een hele drukke zomer, maar fantastisch om hier aan meegewerkt te hebben. Rond deze tijd komen ook de innovatiecontracten en Human Capital agenda's beschikbaar. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg nieuwsgierig ben.  Op de website van de topsector High Tech zijn al diverse innovatiecontracten beschikbaar.

Een tweede hoogtepunt dit jaar was de innovatie-estafette 2011 Deze edititie niet zo heel intensief betrokken, het was fijn om weer een 'gewoon' als deelnemer rond te lopen.   Het evenement was wat mij betreft een mooi voorbeeld hoe topsectorenbeleid en maatschappelijke innovatie elkaar aanvullen en versterken. Dat het een succes was, geeft ook Hans Leeflang aan in zijn terugblik op 2011.


Binnen Rijkswaterstaat zijn er dit jaar ook mooie resultaten neergezet. Het corporate innovatieprogramma komt op stoom.  Ook de top van Rijkswaterstaat heeft zich in september krachtig uitgesproken voor een leidende rol van Rijkswaterstaat op het gebied van innovatie. Het komende jaar zal een tijd zijn van doorbouwen op de oogst uit de topsectoren en de innovatie-estafette.

Ook de Afsluitdijk moet hier genoemd worden. Vijf jaar geleden, toen nog bij het innovatieplatform, al bezig geweest met Blue-Energy.  Deze week is het bestuursconvenant gesloten dat het mogelijk maakt om een blue-energ proef te houden op de afsluitdijk.  Een prachtige bericht zo vlak voor de kerst.

Tot slot valt mij op dat dit jaar innovaties ook echt zichtbaar worden in mijn eigen omgeving, enkele voorbeelden:
- Vanuit het programma IJkdijk wordt hewerkt aan de Livedijk Utrecht
- De gemeente amersfoort is aan de slag met Open data.
- In het nieuwe waterfront tussen bunschoten en het eemmeer komen een vijftiental waterwoningen.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond en innovatief 2012 toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten