woensdag 12 september 2012

Innovatie-energie richten

Vorige week heb ik een groot deel van mijn tijd besteed aan de innovatieopgave van Rijkswaterstaat.  Wat hebben we de komende 10 to 15 jaar aan innovatie nodig als je kijkt naar de doelen van Rijkswaterstaat en de productieopgave zoals die eraan zit te komen.  Interessante vraag, waarbij we allereerst intern met collega's hebben gekeken welke productieopgave er aan komt voor Rijkswaterstaat, en waar innovatienoodzaak zit om onze doelstellingen te realiseren.  De dag daarop hebben we met een groot aantal private partijen dezelfde opgave weer doorgenomen en gekeken waar private partijen innovatiekansen zien.  Interessante en inspirerende dagen, met tevens een weerzien met veel bekenden uit mijn topsectoren tijd. De komende dagen wordt alles uitgewerkt en tot november gaan we dit zowel intern als in overleg met onze collega's uit de markt en de kenniswereld verder ontwikkelen en de inspanningen richten.  Een spannend proces, dit is echt pionieren.  Het betrekken van nieuwe opkomende sectoren  is wel een aandachtspunt.

Daarnaast heb ik de afgelopen dagen echt slagen gemaakt met innovatiegericht inkopen. Het plan van aanpak staat en is met het management gedeeld.  Ik kan door werken richting vaststelling. Ondertussen heb ik de projecten bezocht die allereerst ondersteund gaan worden en wordt scherper wat er nodig is en waar kansen liggen.  Ook de synergie met het nieuwe ondernemingsplan en de nieuwe organisatie begint mij langzaam aan steeds scherper te worden. Mijn pad leidt mij door veel onderdelen van de organisatie en resulteert in boeiende en inspirerende gesprekken.

Ook buiten Rijkswaterstaat druppelt mijn nieuwe rol door. Dat bleek wel op de eerder gememoreerde dag met de marktpartijen. Er is veel belangstelling en enkele bijpraat afspraken zijn gemaakt.  Ook collega overheden kloppen inmiddels aan. Vorige een leuk gesprek gehad over het inkopen van een innovatie rondom de herontwikkeling van vliegbasis Soesterberg. Ongeveer in mijn achtertuin. Leuk en enthousiast gesprek.

Tot slot ben ik zojuist langs geweest bij battleofconcepts leuk bedrijf dat als incubator is ontstaan bij de Universiteit en Hogeschool Utrecht.  Het was weer even verfrissend en vernieuwend om te zien hoe zij de kracht en energie van studenten weten aan te boren.  Dit pas heel goed bij de ambitie van het Ministerie om de kracht van de samenleving veel meer in te zetten.  Ik heb een aantal leuke ideeën opgedaan hoe we hier binnen het Ministerie van I&M, en binnen Rijkswaterstaat misschien vorm aan kunnen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten