dinsdag 28 januari 2014

Als je een nieuw Ziekenhuis bouwt en niet verder kijkt dan je neus lang is


Begin januari is het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum in Amersfoort geopend, prachtig gebouw. Dat was tijdens de bouw al zichtbaar en ook nu het geopend is ziet het er allemaal prachtig uit.

Waar het gebouw er verder hartstikke mooi uit ziet is er bij de inpassing van de infrastructuur bijna letterlijk steken gevallen.  Het ziekenhuis ligt aan de maatweg, een enkelbaans weg tussen de dubbelbaans Bunschoterstraat en de dubbelbaans Rinweg koppels.  Het was voor de komst van het ziekenhuis dus al letterlijk een flessenhals in de infrastructuur van Amersfoort, met in de spits regelmatig lange rijen voor het stoplicht bij het kruispunt richting hoogland. De grote verkeersstromen richting het zienhuis gaan er nu nog bij komen.

Tijdens de bouw van het ziekenhuis is de Maatweg aangepakt. Men heeft er extra kruispunten gemaakt richting de parkeergarage en richting de eerste hulp en leveranciersingang.  Er zijn extra bushaltes geplaatst voor de mensen die naar het zienhuis moeten.  Wat tot mijn grote verbazing niet is gebeurd is het verbreden van de weg en het realiseren van een busbaan. We praten hier over een paar honderd meter maatweg tussen twee belangrijke ringwegen van amersfoort.

Met een beetje gezond verstand en logisch nadenken kan je zien dat dit geen houdbare situatie is. Wie heeft hier nu zitten slapen?  Het ziekenhuis, dat een prachtige locatie heeft opgeleverd, maar niet verder heeft gekeken dan de bouwtekening of de erfgrens?  De gemeente Amersfoort? die hebben netjes twee kruispunten geplaatst om het ziekenhuis aan te sluiten op de straat, en de kans laten liggen om meteen een flessenhalf op te lossen in het verkeersnetwerk van Amersfoort. Connexxion, die met veel van zijn buslijnen in de rij mag staan in de flessenhals?  En straks alle klachten over vertragingen mag ontvangen.  Of tot slot de bouwende partijen, zij hebben simpelweg gedaan wat de vraag was, en twee kruispunten aangelegd in plaats van een betere oplossing voor te stellen door de maatweg in zijn geheel aan te pakken. Daar hebben ze toch een mooi stukje omzet laten liggen.

Integraal bouwen is een vak. Er ligt een prachtig ziekenhuis, waar lang en uitgebreidt over is nagedacht.  Dat is niet gebeurd voor de inpassing in de omgeving. En het ziekenhuis heeft daarmee niet de entree die het wel verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten