Analytics

donderdag 17 augustus 2017

Duurzaamheid en Energieverbruik - jaar 2 in Hulshorst

Jaar 2 van ons leven in Hulshorst. Ook even leuk om qua energieverbruik de balans op te maken.  Wat heeft ons pand het tweede jaar gedaan qua energieverbruik. Dat levert het volgende plaatje op.


Wat valt op qua stroomverbruik?
- Allereerst dat de knik die nog zichtbaar is in de eerste maanden van jaar 1, niet meer aanwezig is.  Logisch want de eerste maanden na aankoop hebben we vooral geklust, en pas vanaf medio augustus zijn we echt volledig gaan wonen in het pand. Dat was in jaar 2 anders. Dit zie je terug in het energieverbruik.
- Het electriciteitsverbruik ligt een stuk hoger dan in jaar 1.  Daar zijn twee oorzaken voor.  Het eerste jaar hebben we nog een aantal maanden in 1 huis gewoond.  Dat betekent dus 1 wasmachine, 1 keuken met keukenapparatuur, 's avonds 1 TV aan en een beperkt aantal lampen. In jaar 2 hebben we volledig beide kanten van de boerderij bewoond, en daarmee ook keukens, woonkamer en apparatuur dubbel in gebruik. Die ontwikkeling verklaard een hoop.
- Ander verschil, we hebben in jaar 1 met 6 personen gewoond, inmiddels zijn het er door de geboorte van Johan en het gezinshuis tenminste 8, en als het soms volle bak is wel 10 bewoners.  Kijken je op deze wijze dan is het stroomverbruik relatief beperkt gestegen.

Wat valt op qua gasverbruik? Vooral dat de curve een stuk onder de lijn van vorig jaar ligt.  De renovatie van het dak begint en het driedubbel glas zich terug al te betalen.  In september en oktober hebben we zonder dak geleefd, dus daar was geen stoken aan. Gelukkig waren dat warme maanden.  Daarna zie je langzaam aan dat het gasverbruik terug loop en we eindigen met 1/3 minder gas dan in jaar 1.  Wat dat betreft een mooie besparing.

Qua gasverbruik is het voorjaar ook opvallend omdat dan het verschil tussen jaar 1 en 2 snel groot worden. Wij vermoeden dat de snoeiwerk aan de zuidzijde daarmee te maken heeft. We hebben nu veel vroeger in het voorjaar de zon in huis, en dan warmt het huis door de zon op in plaats van op de CV.  Dat is een mooie bijvangst, maar we hebben ook geconcludeerd dat in de warme zomermaanden nu zonwering nodig is, want dan gaat het net wat te hard. Toch zijn we trots dat we ons gasverbruik al met een derde hebben terug gebracht. En het komende jaar gaan we pas volledig profiteren van ons nieuwe dag.

Totaal 1/3 minder gasverbruik tegenover 25% meer stroomverbruik, financieel was de rekening praktisch even hoog als vorig jaar, maar we zijn wel met 2 mensen meer.  Bovendien kunnen we aan ons stroomverbruik zelf ook nog een hoop doen.  Ambitie is om de 8000 kWh die we verbruiken zelf op te gaan weken, zodat we qua electriciteit net zoveel opwekken als we gebruiken.  Dat lijkt met ons dak op dit moment prima te kunnen, en daarnaast hebben we nog de nodige energiebesparingsmogelijkheden in het vat zitten.  Genoeg te doen nog dus om het huis verder te verduurzamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten