Analytics

zondag 17 maart 2019

Zonnepanelen 15 - 1 jaar zonnepanelen

Afgelopen vrijdag was het zover. De zonnepanelen liggen 1 jaar op het dak.  De feiten: 8320 kWh opgewekt vermogen.   In het offertetraject was ons 8000 kWh beloofd, dus de leverancier Goforsunpower heeft echt een helle nette offerte en installatie neergelegd.  We hadden na de installatie al een goed gevoel bij hen, want er was netjes en degelijk gewerkt. Dat blijkt ook na een jaar.  Kijk zeker even op hun website als je zonnepanelen overweegt.

Waar zit hem het verschil in.  Allereerst een zomermaand met fantastisch weer.  In juli hadden we met 1,3 MWh een topopbrengst die zelf het theortisch vermogen overtrof.   Klimaatverandering heeft ook positieve puntjes.  Het tweede verschil zit hem in de rendementsfactor.  Vanwege de bosrand waar we mee te maken hebben, hebben we alle offertes vergeleken op een vrij conservatieve 80% rendement ten opzichte van het theoretisch vermogen.  In de praktijk is het rendement een paar procenten hoger.   Dat onze nieuwe buren hun bos afgelopen zomer wat uitgedund hebben, heeft ons misschien ook wel een half procentje extra opgeleverd.

Al met al dus 320 kWH meer opgewekt dan nodig, daar krijgen we dan nog een paar euro voor terug.  Het doel was om qua elektriciteit ons eigen verbruik op te wekken.  Dat hebben we gehaald.  Wel zie je dat we in de zomer veel meer opwekken dan we nodig hebben, soms tot 4x ons dagverbruik.  In de maanden rondom kerst hebben we dat weer nodig omdat we dan te weinig opwekken.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten