zaterdag 20 februari 2016

EIP Water conferentie - de rol van de staat bij Innovatie


Het was al even geleden dat ik op een Europese Conferentie ben geweest, maar begin Februari was het weer eens zover.  Het was ook om hoek, want in Leeuwarden mocht ik deelnemen aan de EIP water conferentie 2016.

Een veelbelovend programma, met Minister Schultz als voorprogramma, ik heb nog aan de speech meegewerkt.  Een goed overigens prima verhaal waarin de Afsluitdijk een prominente rol in nam.  Toch was het podium deze dag voor absoluut voor Mariana Mazzucato.  Zij is bekend van 'De slimme staat', waar ik al eerder een blog over schreef.

De reis naar Leeuwarden was het absoluut waard, live is het verhaal nog sterker dat in haar Ted-talk.  Zij legt heel duidelijk uit hoe zij onderbouwd dat de overheid investeert en het bedrijfsleven profiteert. Consequentie hiervan is dat de overheidsuitgaven in Kennis en Innovatie dalen, omdat de winsten van succesvol innovatie aan de private markt neerslaan en we sinds een jaar of 15 een race naar de bodem hebben in de belastingsregimes tussen landen.  Ook het statement dat Iphones, Google en Facebook volledig gebaseerd zijn op technologie die in overheidsopdracht ontwikkeld is, maar dat dit verhaal nooit zichtbaar gemaakt wordt, is heel herkenbaar.  Mariana heeft ook stevige kritiek op het topsectorenbeleid in Nederland.  Daar zouden we echt nog eens goed naar moeten kijken.Tijdens de conferentie veel bekenden gesproken. Zowel vanuit mijn departementale netwerk, uit mijn topsectorentijd en vanuit mijn huidige functie bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma.  Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is ook een mooi voorbeeld van anticiperen op klimaatveiligheid.  Zoals de Minister zie, prepair rather than repair.  Overstromingen door heel Europa laten zien dat waterveiligheid belangrijk is.

De conferentie is afgesloten met de Leeuwarden Declaration. Een mooie ambitie om aan innovatie in de watersector te blijven werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten