donderdag 10 juni 2010

Nog weinig duidelijkheid na verkiezingen

De afgelopen maanden druk bezig geweest met het volgen van de campagne voor de tweede kamerverkiezingen. Gisteren was het dan zover. En wat een climax. Lang leek het erop dat PvdA en VVD even groot zouden worden. Toch hebben we nu de VVD als grootste partij, waarbij het initatief voor de formatie bij hen ligt.

Toch geeft ook dat nog weinig duidelijkheid. Het zal een lastige maar interessante formatie worden. Gaan de VVD en de PvdA elkaar vinden? Of wordt het toch Wilders die als grootste winnaar uit de bus komt, en ook graag wil gaan reageren om een SP-scenario te voorkomen. Bovendien zijn D66 en GroenLinks voldoende groot en wat betreft standpunten ook interessant om mee te gaan doen. Maar ook het CDA kan , met als valide argument dat het land juist nu stabiel bestuur nodig heeft, onder een nieuwe aanvoerder als bescheiden 3e partij mee gaan doen in de formatie.

Er lijken drie opties te zijn waarbij de 3e optie met de PVV iets minder realistisch lijkt.
- Paars+ PvdA/VVD/D66/GL   Dit kan. Maar is voor de VVD als enige rechtste partij een risico.  Vrij schieten voor het CDA en vooral voor Wilders!
- PvdA/VVD/CDA.  CDA als lijm tussen PvdA en VVD. Kunnen de PvdA en de VVD het eens worden over de verschillen. En kunnen de PvdA en het CDA weer met elkaar verder in vertrouwen. Wat hier helpt is dat beide aanvoerders uit het vorige kabinet inmiddels vertrokken zijn.
- CDA/VVD/PVV.  Erg krappe meerderheid. Eén breukje (Brinkman??) in het PVV kamp en deze coalitie is de meerderheid kwijt. Durven Rutte en Verhagen hierop in te zetten. Bovendien zal dit intern CDA zeker spanning geven. Lijkt dus weinig realistisch.

Spannende dagen dus, tot nu toe houden Rutte en Cohen zich verdacht stil. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten