zaterdag 17 maart 2012

Op weg naar bouw 3.0?

Deze week heb ik erg veel inspiratie opgedaan door de Masterclass van Vernieuwing Bouw over Leiderschap, Innovatie en klantwaarde.  Kijk hier voor een twitter-impressie.  Het was een hele inspirerende bijeenkomst met veel stof om over na te denken.

Eerste spreker was Ronald van den Hoff van Seats2Meat. Sowieso leuk om daar weer te zijn, ik moet er voor mijzelf echt eens een aantal keren gaan werken om het concept echt te ervaren.  Ronald had een inspirerend verhaal over society3.0  Zijn visie op de overheid is wat gechargeerd, maar hij benoemd wel een aantal fundamentele punten waar de overheid echt over na zal moeten denken.  Hoe ziet de overheid er in de 21e eeuw en in het internet-tijdperk uit?

Aansluitend was de vloer voor Ronald Velten van IBM  De visies van dit bedrijf op smart mobility en smart cities vind ik altijd erg inspirerend.  Tijdens de nazit nog even uitgebreidt met Ronald gesproken over smart cities RIO.  Volgens mij zit hier heel veel IT-technologie achter waar we ook in Nederland gebruik van kunnne maken.

Na deze sprekers hebben we een interessante discussie gehad over wat deze ontwikkeling betekend voor de bouwsector. Het onderscheid tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers maakt vooralsnog een echt open en gelijkwaardige samenwerking lastig, de aanbestedingsregels versterken dit nog eens. Wel was iedereen het erover eens dat we innovatie nodig is. 'Begin met innoveren in bestaande infrastructuur'. Daar is de noodzaak ook het grootst, zie de problemen in de kantorenmarkt. 'Als bestaande organisaties er nog niet klaar voor zijn, zet er dan een organisatie naast die zonder ballast aan de slag kan'.  Een interessante conclusie om nog eens over door te praten.
Tijdens deze sessie heb ik ook het boek society3.0 meegekregen.  De afgelopen dagen heb ik daarin wat delen doorgenomen.  Met name het onderdeel ontwikkelingssamenwerking viel mij op.  Eerder schreef ik over het proefschrift van Rutger van Noort. Hij pleit voor meer visie en een gezamenlijke doelstelling voor ontwikkelingssector. Daarnaast zie je nu in het topsectorenbeleid dat ontwikkelingssamenwerking veel meer gekoppeld worden aan economische ontwikkeling.  In het boek Society3.0 wordt ontwikkelingssamenwerking veel meer in de samenleving bij het individu gelegd.  De rol van de overheid en NGO's is veel beperkter.  Ik vind dit een verfrissende interessante visie op een hele andere organisatie van ontwikkelingssamenwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten