zaterdag 18 mei 2013

Provincie regelt even 12 weken verkeerschaos in de regio Eemland


Iemand zich al afgevraagd waarom de files op de A28 rondom Amersfoort de laatste weken wat langer zijn?  Dat kunnen we, los van de regen op enkele dagen, toeschrijven aan de provincie Utrecht.  Die hebben namelijk in al hun wijsheid besloten om de N199 tussen Bunschoten en Amersfoort te renoveren.  Voor een stukje van 2 kilometer hebben ze maar liefst 12!! weken nodig.  Onbegrijpelijk dat dit zolang moet duren. De aanbesteding is op laagste prijs. Maatschappelijke kosten en ergenis bij de mensen die hier wonen doet er blijkbaar niet toe.

Het gevolg is een dagelijkse verkeerschaos in de Eempolder bij Bunschoten. De belangijkste uitvalsroute richting de A1 ligt er gewoon drie maanden helemaal uit. In de spits is het onmogelijk om de A1 te bereiken, helemaal als de provincie besluit om de eembrug bij Baarn nog een poosje open te zetten.  Deze week 's ochtends al 2x een half uur genoten van het gras in onze polder. 's avonds is het meestal iets minder heftig.   De route Nijkerk - Bunschoten - Baarn was voor veel forenzen een alternatief voor de files op de A28 bij Amersfoort. Tot de zomer helaas niet meer.

Ook de bus is geen oplossing. Die mag namelijk over het fietspad waar honderden scholieren overheen fietsen naar Amersfoort. Die vertraging is ongeveer net zo groot als met de auto begrijp ik inmiddels. Daarnaast zijn er nog enkele polderweggetjes die alleen toegankelijk zijn voor bestemmingsverkeer. Ook oom agent heeft inmiddels bedacht dat er hier niemand fatsoenlijk de weg op kan, en is daar 's ochtends hard bezig geld voor de schatkist te verdienen.

Doet de gemeente er dan niets aan? Daar zat iedereen lekker te slapen, en toen een week van tevoren de eerste vragen kwamen was er natuurlijk niets meer aan te doen.  De wethouder gaat nog even overleggen met de provincie of de brug over de eem in de spits misschien dicht kan blijven.

Nee, de gemeenteraad houdt zich liever bezig met de verrommeling van de polder. Bij menig boerderij liggen namelijk bergen zand, aldus raadsleden. Niet zo vreemd als je ziet dat de polder regelmatig een moeras is i.p.v. een polder, dan heb je zand nodig om je landerijen op te hogen.  Maar in plaats van met het waterschap in gesprek te gaan over de waterstand, gaat handhaving uitzoeken of dat zand daar eingenlijk wel mag liggen.

Voor verrommeling heb ik nog wel wat tips voor de gemeente. Ten Oosten van Bunschoten staat langs de Nijkerkerweg geen boom meer overeind, dat is pas verrommeling en aantasting van het landschap. Verder komt er bij de kooi een prachtige horeca gelegenheid. Helaas staat er een installatie op het dak  (in werkelijkheid is de installatie veel groter dan op de schets op de website) waar men op menig industrieterrein jaloers op is. Dat de gemeente een bouwvergunning afgeeft voor een beeldbepalend gebouw, dat begrijp ik dan weer niet als verrommeling zo belangrijk is.

3 opmerkingen:

 1. Scherpe column! En zo herkenbaar! Overigens ligt de horeca gelegenheid wel gunstig tussen Bunschoten en Vathorst....

  Groet, Guido

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Plek is prima én het pand ziet er mooi uit. Zo jammer van de installatie op het dak

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verrommeling van de polder vanwege een berg zand? De windmolens op dijk die niet draaien, dat is erger. Wel jammer van al die bomen, dat is voor fietsers toch aangenamer.

  BeantwoordenVerwijderen