zaterdag 4 april 2015

Overgangsweken in nieuwe functie - 2


En zo is het opeens April. Wat zijn de afgelopen weken om gevolgen. Gestart bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma, maar met een 'warme' overdracht.  Dat betekent dus druk, druk en nog een druk. Maar wel een leuke inspirerende tijd.

Zo mocht ik op 19 maart aanwezig zijn bij de inkopersdag van de Belastingdienst. Leuke bijeenkomst met veel positieve energie en echt ambitie om ook bij de Belastingdienst aan de slag te gaan met Innovatiegericht Inkopen.  En ook bij de belastingdienst zijn er mooie voorbeelden. Zo hebben we voorbeelden gezien van de douane op Schiphol en in de Rotterdamse haven.  Maar denk bijvoorbeeld ook aan alles wat er nodig is om je belastingaangifte op je tablet te kunnen doen.  Mooie voorbeelden, en ik denk dat met de ambitie van de Belastingdienstdeze club een voorloper kan zijn als het gaat om Innovatiegericht Inkopen in het ict- en in het data-domein.


Enkele dagen later deelgenomen aan een sessie van de Raad voor de Leefomgeving over de rol van de overheid in vernieuwende markten.  Omdat de RLI natuurlijk over de fysieke leefomgeving adviseert was de basisgedachte dat er een koppeling met het fysiek ruimte domein moest zijn, maar we hebben vooral naar de rol van de overheid gekeken.

We hebben een leuke discussieavond gehad.  Grofweg zijn er twee parallel lopende ontwikkelingen. Globalisering (Uber, Airbnb, mondiale ontwikkelingen) en decentralisering.  (niet alleen in de zorg, maar denk ook aan stadlandbouw en decentrale energieopwekking).  In veel sectoren komt als gevolg van nieuwe technologie tegelijkertijd globalisering en decentralisering voor.  Wil je hier als overheid in sturen en zo ja hoe dan?  En wat doe je met perverse effecten, hierbij hebben we o.a. uberpop, maar ook de effecten van Airbnb besproken.  Of zijn het achterhoede gevechten?  Leuke discussies, leuke contacten.  De RLI gaat nu bepalen of men hier in het werkprogramma 2016 een advies over wil geven. Ik hoop van wel, want ik denk dat het een relevant onderwerp is.

En dan natuurlijk mijn nieuwe baan bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma. 2 leuke weken achter de rug.  Veel nieuwe mensen, veel nieuwe kennismakingen. Ook nog wel 'zwemmen' om je nieuwe rol te vinden en te pakken.  Maar dat hoort erbij en dat gaat zeker goed komen.  Het is even druk, maar wel hartstikke leuk allemaal.