maandag 7 mei 2018

Vitaliteit en projectmanagement

Werkstress, vitaliteit en burn-out zijn thema's die ik de laatste tijd veel langs zie komen.  Ga je je om met de 24-uurs economie en het feit dat je via je smartphone 24 uur per dag voor je bereikbaar bent, en is dat dan ook beschikbaar zijn?

Ook op mijn werk is vitaliteit een thema.  Een aantal jaar geleden is geconstateerd dat in de functiegroep van projectmanagers het langdurig ziekteverzuim heel hoog was.   Eindverantwoordelijk zijn, gecommitteerd aan je project en misschien daarom ook maar door gaan en de gaten dicht lopen die je ziet.  Samen met die 24-uurs economie een gevaarlijke cocktail.

In de opleidingen van Neerlands Diep, de projectmanagement academie van Nederland, is werkstress en vitaliteit een van de modules. Ook in de reguliere overleggen tussen lijn en projectmanagers is vitaliteit een belangrijk thema.  Door hier bewustzijn en openheid over te creëren kan je uitval op de lange termijn voorkomen.

Zelf heb ik via Goodhatitz een e-learning traject vitaliteit gedaan, gericht op het gedraag.  Zijn slaap, bewegen en voeding in balans. Ondersteund door een app op zoek naar patronen, leerzaam.   Het competitieve deel van de app en de mogelijkheid om je te vergelijken met jou referentiegroep, maakt ook dat je als (resultaatgerichte) projectmanager de aandacht er wel bij houdt.

Ook elders zie je nu de aandacht groeien. Op internet kwam ik dit interessante filmpje tegen. Vitaliteit zeker nu de economie groeit en de krapte op de arbeidsmarkt toe neemt, ook de komende jaren een thema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten