maandag 2 augustus 2010

Loslaten, of toch niet.

Dit weekend lijkt er een doorbraak bereikt te zijn over een rechts kabinet, waarschijnlijk met gedoogsteun van de PVV. De komende dagen zal moeten blijken of dit de richting is waar de komende weken over onderhandeld gaat worden.  Waar linkse partijen tot aan gisteren weinig wilden, zien zij nu opeens weer allerlei opties voor een meerderheidskabinet.  Interessant spel, maar voorlopig lijkt het erop dat de Informateur met een ietswat vrije interpretatie van zijn opdracht een meesterzet heeft gedaan, hoe zuur dit voor sommige partijen ook zal zijn.

De nu voorgestelde combinatie van partijen heeft ook wel veel zaken gemeen. Geen kilometerheffing, wel hypotheekrenteaftrek enzovoorts. Ik ben wel benieuwd hoe het totale bezuinigingsplaatje van 18 miljard er uit zal gaan zien met al deze posten waarop niets gaat gebeuren. Worden bepaalde groepen of budgetten dan niet onevenredig hard getroffen? Zal de linkerflank van het CDA dit vervolgens ook kunnen accepteren?

Voor mij begint vandaag de vakantie. Dat betekend fysiek iets meer afstand nemen van Den Haag. Maar of ik het spel ook helemaal los kan laten vanuit het zonnige zuiden. Ik denk van niet, we gaan het blijven volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten