zondag 30 juni 2013

Een mooie week voor waterinnovatie


Deze week was een mooie week voor in innovatie in het waterdomein. De Minister heeft een knoop doorgehaakt voor een europese call for expression of interest (klik hier voor de brief - zie pagina 8, 2e alinea). Marktpartijen kunnen met initiatiefvoorstellen komen voor de bouw van een getijdecentrale in de brouwersdam. Een prachtig voorstel met een mooie uitdaging voor de topsector Water, ook een mooie mijlpaal voor het team van Rijkswaterstaat, het Ministerie en de provincies zuid-holland en zeeland die dit besluit voorbereid hebben.

Topsector water was daarnaast ook nog in het nieuws met het voorstel om een getijdecentrale voor de kust in de Noordzee aan te leggen, cobouw heeft hier ook donderdag in een artikel aandacht aan besteed. Een mooi voorstel waarbij ook goed is samengewerkt tussen consortium en overheidsfunctionarissen op de ambassades in het buitenland.

Naast deze 2 mooie initiatieven heb ik deze week nog een drietal gesprekken gehad met een ondernemers / consortia die met mooie innovaties in de watersector bezig zijn. Van 1 gaan we er zeker meer horen, de 2e heeft (denk ik) nog wat tijd nodig om verder ontwikkeld te worden.

Verder was het ook leuk om met verschillende overheidspartijen te kijken hoe we precommercial procurement (PCP) toepassen. Interessant om de verschillen in aanpak te zien tussen Rijkswaterstaat, en bijvoorbeeld de provincie Noord Brabant. Het was een interessante sessie waarbij er voor beide partijen zeker wat te halen en te leren viel. Nu is de uitdaging om het geleerde weer toe te passen in de eigen organisatie.

Tot slot ben ik deze week ook nog even druk geweest met het wegencongres dat er na de zomer weer aan komt. Een mooie kans om te laten zien welke kansen innovatiegericht inkopen in de infrasector kan bieden, de komende tijd gaan we werken aan de verdere invulling van die sessie.

Hoewel de vakantieperiode begint, zit er nog een hoop moois in het vat voor deze zomer. Daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten