maandag 11 augustus 2014

Actal advies over aanbestedingswet en regeldruk


Begin deze maand heeft Actal een advies aan het Kabinet uitgebracht over de regeldruk als gevolg van de nieuwe aanbestedingswet.  In het kort, bedrijven ervaren nog steeds veel regeldruk rondom aanbestedingen. 

Voor een deel is deze klacht wel herkenbaar, kijk naar het lijstje met kwaliteitseisen dat in het advies wordt genoemd.  'Kwaliteitseisen als  ISO-9001, ISO-14001, VCA en de CO2-prestatieladder.  Dit zijn ze vast niet allemaal, maar het zijn er best wel wat. Maar aan de andere kant wordt ook veel kabinetsbeleid via de aanbestedingen geregeld, en dat leidt tot eisen en instrumenten.  Volgens mij een weloverwogen keuze om juist bepaalde kwaliteitsaspecten extra aandacht te geven.

Wat een beetje jammer is, is dat actal wel erg makkelijk verwijst naar 'de aanbestedende diensten'. Dat is wel een erg makkelijke conclusie. Allereerst is de vraag natuurlijk welke aanbestedende diensten, doen ze het allemaal niet goed of zijn er nog verschillen.  Verder wordt het probleem in zijn geheel door actal over de schutting gegooid. Het meegeven van oplossingsrichtingen was wel het minimale geweest wat Actal in deze had kunnen doen. Tot slot hebben ondernemers binnen aanbestedingen een klachtrecht, en juist dit type klachten heb ik bij de commissie van Aanbestedingsexperts nog weinig langs zien komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten