maandag 4 augustus 2014

De bureaucratie van de zorg - lachertje CIZ


Het afgelopen half jaar hebben we zelf mogen ervaren hoeveel verspilling hoeveel verpilling je in de zorg tegen kan komen. We hebben geprobeerd om voor een familielid zorg aan te vragen. Wat was dat een tegenvaller.

Situatie. Twee mensen, allebei ruim boven de 85 jaar en tot nu toe alles zelf gedaan. Je ziet dat een van de 2 hulpbehoevender wordt en dat de andere persoon daardoor over belast raakt, want op deze leeftijd trek je je partner niet even meer uit bad, hoe graag je het ook zou willen. Het agelopen half jaar zijn er enkele incidenten geweest, zoals valpartijen, die gelukkig goed zijn afgelopen.

Het stel had zelf twee wensen. Allereerst zoveel mogelijk vaste personen. Daarnaast de wens om duidelijke afspraken te kunnen maken over het tijdstip van de hulp. Men is nog behoorlijk maatschappelijk actief, en dan kan je niet iedere ochtend en iedere avond vrijhouden totdat je eens geholpen wort.  Als snel bleek dat geen reguliere organisatie dit kan leveren (vreemd eigenlijk) en dat je dus op PGB uit komt.

In theorie ziet het er allemaal zo makkelijk uit, zie ook het stappneplan van het CvZ. Maar daarna begon het circus. Intakeformulieren geregeld en vervolgens op naar het intakegesprek. Wat was dat een tegenvaller. Volgens mij is het helemaal niet zo vreemd dat het voor een echtpaar op deze leeftijd, die al meer dan 65 jaar getrouwd zijn samen, lastig is om aan te geven dat er hulp nodig is.  Zeker tegenover een 'kind' dat net van het HBO lijkt te komen.  De eerste twijfel en terughoudendheid was geen reden om nog eens kritisch door te vragen door de incidatiesteller, maar het excuus om nog eens aan te sturen op afwijzing van de aanvraag.

Als je op deze manier bezig bent om mensen af te schepen, dan heb je volgens mij nul meerwaarde. En het zal je baan maar zijn, moet toch aan al die mensen daar knagen.  De komende tijd zal uitwijzen of deze houding geen duurkoop blijkt te zijn. We hopen dat het allemaal goed blijft gaan, maar stel dat er straks wel iets gebeurd, en dat heeft allerlei ziekenhuis- en verpleeghuisopnames tot gevolg. Dan is de samenleving een stuk duurder uit, met dan aan het CIZ.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten