Analytics

zondag 21 september 2014

Innovatie bij netbeheerders - econexishuis


Deze week een inspirerende ochtend gehad bij de collega's van Enexis. Ook zij beheren net als Rijkswaterstaat een netwerk, met een aantal collega's vanuit de innovatie en buseinss developmenthoek hebben we bij elkaar gezeten om te kijken wat we van elkaar kunnen leren.

Op een aantal aspecten zijn er interessante vergelijkingen te maken. Zo werken beide organisaties aan slimme ICT en slim assetmanagement om het netwerk te kunnen sturen.  Beide organisatie staan voor een grote vervangingsopgave. Bij Rijkswaterstaat komt die vanaf 2020, bij Enexis is men met de gasleidingen nu al met structureel vervangen begonnen. Maar op termijn zijn ook veel electriciteitskabels aan vervaging toe. Er wordt nu hard gezocht naar technieken om dit te kunnen doen zonder sleuven te moeten graven.

Een interessante innovatie die Enexis heeft ontwikkeld met een leverancier is de grondzuiger. Op plekken waar veel kabels liggen, wil je niet graven met een graafmachine in verband met het risico op kabelbreuk. Inmiddels verplicht Enexis grondzuigen op risicovolle plekken.  Interessante ontwikkeling die ook elders in de bouw toepasbaar is.

Ook op het gebied van duurzaamheid en energieonafhankelijkheid was er genoeg te zien. We zijn door Enexis ontvangen in het Econexishuis. Interssant hoe dit huis als functioneert als energiecentrale, er is zelf nog energie over om de elektrische auto op te laden of aan de buren te leveren.  Het energienetwerk wordt dan ook veel meer een net om lokaal aanbod en vraag te transporteren, in plaats van een netwerk van grote energiecentrales naar klanten.  Dit vraagt om een hele andere inrichting en sturing van het net.

Persoonlijk vond ik het ook erg leuk om te zien wat er al kan. Met goede isolatie (45 cm onder het dak!!), zonnepanelen, zonneboiler en wat andere slimmigheden is het mogelijk om je elektriciteit zelf op te wekken en afscheid te nemen van het (russisch) gas.  Omdat ik in mijn zoektocht naar boederijen nog best vaak panden zonder gasaansluiting tegen kom, helpt dit wel om te laten zien dat je die ook helemaal niet meer nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten