Analytics

zaterdag 30 oktober 2010

Interessante tijden

Het zijn interessante tijden deze dagen. Zowel in Den Haag, waar het nieuwe departement van Infrastructuur en Milieu vorm begint te krijgen onder de nieuwe bewindslieden, maar ook in Arnhem, waar de voorbereiding van de uitbreiding van de Verkeerscentrale Wolfheze nu echt op gang begint te komen.

In Den Haag afgelopen maandag kennis gemaakt met de nieuwe bewindspersonen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen als nieuwe Minister, en Joop Atsma als Staatssecrataris. Beiden hadden een interessante speech, sprak de uitdaging mij erg aan. Fuseren, en toch van twee departementen een eenheid maken.  De staatssecretaris deed een oproep om te blijven zoeken naar goede ideeen, en de uitdaging aan te gaan. Leuke dingen om op te gaan pakken. 

Op de directie SKI is het wat rustiger deze weken door enerzijds de herfstvakantie. Ook vanuit het voormalige Ministerie van VROM komen een aantal stafmedewerkers van de stratege unit mee naar het nieuwe departement. De komende weken gaat blijken hoe de nieuwe directie vorm gaat krijgen.

Bij de Verkeerscentrale loopt een hoop, we zijn bezig met een onderzoek naar LED-verlichting in de bedienruimte. Leuk onderwerp en ook boeiend om te zien hoeveel energie er los komt. Verschillende bedrijven, waaronder Philips zijn inmiddels al langs geweest. Daarnaast ook contact met diverse andere partijen. Voorlopig lijkt het er op dat de hoge eisen van vanwege de 24-uurs bediening gelden voor de verlichting nog niet te realiseren zijn met LED. Op andere plekken in het gebouw zijn er wel kansen.

Deze week zijn de eerste inlichtingenrondes van het contract voor de verbouwing. Na een half jaar voorbereiding weten we dan hoe de markt de uitvraag heeft ontvangen ik ben erg benieuwd. Daarnaats druk met uitvragen Integraal Veiligheidsplan en V&G-plan. Tevens moet er een nieuw ontwerp komen voor de kantoorvleugel van de Verkeerscentrale, daarvoor loopt inmiddels contact met de architect van het pand.

Naast deze grote klussen ook nog veel advieswerk de afgelopen week. Veel op Verkeersmanagementvlak, maar ook de dag van de duurzaamheid mag ik natuurlijk niet vergeten.  Moet zelf nog even bedenken wat ik ga doen, ik ben de ochtend in Arnhem. Suggesties van harte welkom!

dinsdag 26 oktober 2010

Iemand ervaring met Waze?

Social Driving

Actueel: Social Driving.
Steeds meer automobilisten zijn onderweg social actief dankzij het gratis te downloaden programma Waze voor smartphones.  Deze automobilisten delen hun gebruikservaringen op de weg met anderen. Waar en hoe hard wordt er gereden? Ook kunnen ze andere gebruikers berichtjes sturen. 
Smartphones
Waze speelt in op de toenemende mogelijkheden van smartphones om op basis van GPS en internetverbindingen geografische informatie te delen met anderen. Deze gegevens worden gepresenteerd op kaartmateriaal . De meeste navigatiesystemen bieden al uitgebreide mogelijkheden om aanvullende informatie over bijvoorbeeld lokale voorzieningen (hotels, parkeerplaatsen, postkantoor, etc.), events, mobiele flitsers, en files op de kaart te integreren.
Sociale dimensie
Waze voegt een real-time sociale dimensie toe aan navigatiesystemen. Daar waar bedrijven als TomTom gebruikersgegevens op een geaggregeerd en historisch niveau verwerkt, biedt Maze ook toegang tot de real-time gegevens op individueel niveau. Gebruikers kunnen direct contact zoeken met andere Waze-gebruikers, bijvoorbeeld voor actuele informatie over de situatie op de weg.
Waze werkt verder als een gewoon navigatiesysteem. Je kunt je bestemming invoeren waarna een kortste of snelste route wordt aangeboden gebaseerd op actuele en historische gegevens over verplaatsingen van andere Waze-gebruikers.
Waze stimuleert gebruikers om routes te volgen die nog weinig zijn bereden om ook over die wegen meer gedetailleerde gegevens te verzamelen. Daarvoor deelt het programma virtuele cadeautjes uit die gebruikers onderweg kunnen oppikken. Hoe meer gegevens Waze op die manier verzamelt, hoe beter zij hun dienst kunnen verlenen aan gebruikers. Tegelijkertijd maakt het Waze interessanter voor andere bedrijven om hun gegevens te kopen.
ITS
Waze voegt een nieuwe dimensie toe aan de ontwikkeling van Intelligent Transport Systemen (ITS) en vormt een uitdagende concurrent voor aanbieders van betaalde navigatiediensten zoals TomTom. Het laat zien dat het koppelen van losse informatiebronnen geheel nieuwe dienstverleningsconcepten mogelijk maakt. Het benutten van de real-time gegevens van gebruikers om de dienst te verbeteren is overigens niet uniek. TomTom doet dat ook, zij het een stuk minder expliciet en uitnodigend dan Waze.
Kent u vergelijkbare initiatieven? Laat het de redactie weten!

Steeds meer automobilisten zijn onderweg social actief dankzij het gratis te downloaden programma Waze voor smartphones. Deze automobilisten delen hun gebruikservaringen op de weg met anderen. Waar en hoe hard wordt er gereden? Ook kunnen ze andere gebruikers berichtjes sturen. 

Smartphones
Waze speelt in op de toenemende mogelijkheden van smartphones om op basis van GPS en internetverbindingen geografische informatie te delen met anderen. Deze gegevens worden gepresenteerd op kaartmateriaal. De meeste navigatiesystemen bieden al uitgebreide mogelijkheden om aanvullende informatie over bijvoorbeeld lokale voorzieningen (hotels, parkeerplaatsen, postkantoor, etc.), events, mobiele flitsers, en files op de kaart te integreren.

Sociale dimensieWaze voegt een real-time sociale dimensie toe aan navigatiesystemen. Daar waar bedrijven als TomTom gebruikersgegevens op een geaggregeerd en historisch niveau verwerkt, biedt Maze ook toegang tot de real-time gegevens op individueel niveau. Gebruikers kunnen direct contact zoeken met andere Waze-gebruikers, bijvoorbeeld voor actuele informatie over de situatie op de weg.

Waze werkt verder als een gewoon navigatiesysteem. Je kunt je bestemming invoeren waarna een kortste of snelste route wordt aangeboden gebaseerd op actuele en historische gegevens over verplaatsingen van andere Waze-gebruikers.
Waze stimuleert gebruikers om routes te volgen die nog weinig zijn bereden om ook over die wegen meer gedetailleerde gegevens te verzamelen. Daarvoor deelt het programma virtuele cadeautjes uit die gebruikers onderweg kunnen oppikken. Hoe meer gegevens Waze op die manier verzamelt, hoe beter zij hun dienst kunnen verlenen aan gebruikers. Tegelijkertijd maakt het Waze interessanter voor andere bedrijven om hun gegevens te kopen.

ITSWaze voegt een nieuwe dimensie toe aan de ontwikkeling van Intelligent Transport Systemen (ITS) en vormt een uitdagende concurrent voor aanbieders van betaalde navigatiediensten zoals TomTom. Het laat zien dat het koppelen van losse informatiebronnen geheel nieuwe dienstverleningsconcepten mogelijk maakt. Het benutten van de real-time gegevens van gebruikers om de dienst te verbeteren is overigens niet uniek. TomTom doet dat ook, zij het een stuk minder expliciet en uitnodigend dan Waze.

Zijn er mensen met ervaring met Waze?  Hoe werkt het en werkt het ook? Ik ben erg benieuwd, laat het mij weten.

zondag 17 oktober 2010

Nieuws uit (Kenia) - 6

Gezinsgroei
De kraamtijd is voorbij, het zwangerschapsverlof bijna, dus wij beginnen ons weer volop klaar te maken voor een nieuwe periode in Nairobi. Want inderdaad, wat voor de meeste van onze nieuwsbrieflezers al bekend is: in Huize Goudsbloem is op 17 augustus een prachtig meisje geboren! Vera is ondertussen al 6 weken oud en groeit in volle gezondheid. Wij genieten met volle teugen (en wallen onder onze ogen) van dit kleine schepseltje.

Onze tijd in Nederland

Eerder hadden we het voornemen om maar voor korte tijd in Nederland te blijven, en vóór de bevalling weer terug te keren naar Kenia, maar uiteindelijk hebben we toch anders besloten. In alle rust hebben we nu de tijd rondom de geboorte in Nederland kunnen doorbrengen, omringd door vrienden en familie.
Die eerste weken in Nederland hebben we vooral benut om ons werk onder Keniaanse straatmoeders bekend te maken bij verschillende organisaties en kerken. Zo werden we bijvoorbeeld uitgenodigd om een presentatie in de gereformeerde kerk in Bunschoten te geven; vervolgens is besloten om de avondmaalscollecte te bestemmen aan de Stichting – een supermooi bedrag van 3154,54 euro!
Een andere pr-actie was een interview voor de lokale krant en de radio in Bunschoten. Het was een hele mooie ervaring en geweldig promotie voor het project.

Bernard zet het werk voort
We zijn erg blij dat onze medewerker Bernard het werk in Nairobi ook nu weer zonder ons heeft kunnen voortzetten. Hij heeft ons bijna elke week een update gegeven over hoe het met de vrouwen gaat. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat de plaatselijke autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar wat wij en Bernard deden op straat. Zowel de vrouwen als de voorganger van de kerk zijn uitgebreid ondervraagd. Door de grilligheid van de bureaucratie en de macht van de overheid is het dan best spannend of het project niet in de problemen zou komen, maar de ‘officials’ waren juist onder de indruk en bemoedigden Bernard vooral om met het werk door te gaan!

Nieuws van de straat
Andere berichten die we kregen, gingen over het jaloerse en agressieve gedrag van de mannen op straat. Daar kijken we op zich niet van op, maar nu gingen de bedreigingen meer en meer uit naar Bernard. Voor zijn veiligheid hebben we nu besloten dat we geen lunch meer buiten, maar in de kerk uitdelen.

Vervolgens zijn de kerkmedewerkers nu aan het nadenken of zij wat voor de dakloze jongens en mannen kunnen betekenen. Goed nieuws dus, dat die spanningen op straat toch ook leiden tot positieve ontwikkelingen! We hopen op een goeie samenwerking met de kerk, dus we zullen snel met hen in gesprek gaan.

Inmiddels zijn er, tijdens onze afwezigheid zeven nieuwe baby’s geboren in ‘onze’ groep. Daar zijn we natuurlijk blij om, maar toch ook bezorgd.

Laatste bericht uit Kenia is het bezoek van twee goeie vrienden aan de straatmoeders: Chantal en Pieter zijn, tijdens een reis naar Kenia, langsgegaan bij de rotonde, waar ze warm en hartelijk werden onthaald door de vrouwen en kinderen. Die vonden het geweldig om bezoek uit Nederland te krijgen, en waren heel blij met de dekens en het kleine feestje met patat!
Terug naar Nairobi
Wij missen ons Keniaanse leven ondertussen behoorlijk, en staan te popelen om al onze contacten in Nairobi weer aan te halen; ons vertrek hebben we nu gepland op 28 oktober. Deze keer zullen we pas in het voorjaar terugkomen (en slaan we een gure Hollandse winter even over – helemaal niet erg!).

Voor 25 euro een vrouw in bed
We willen heel graag verder met het opzetten van de nachtopvang voor de vrouwen en kinderen. Voor die nachtopvang hebben wij een begroting gemaakt, en een sponsorplan: voor 25 euro heeft een moeder en kind elke nacht een maandlang een bed met ontbijt. Om alle vrouwen ’s nachts van de straat te houden, zoeken we nog 35 mensen die 25 euro per maand willen sponsoren.
Bedrijven die willen sponsoren vanaf 50 euro, willen we bedanken door een logo met link op onze website te plaatsen.
We hebben hoge verwachtingen voor de komende tijd en we voelen ons weer helemaal opgeladen om er met een frisse start tegenaan te gaan!
We vinden het geweldig dat meer en meer mensen ons helpen, bedankt!
Veel liefs Esther en Janjaap Goudsbloem
Jesse & Vera

Meer weten: http://www.altijdgenoeg.nl/

donderdag 14 oktober 2010

Het nieuwe werken in de uitvoering

Bij deze een hele goede presentatie van Kim Spinder op de Dag van de Uitvoering


dinsdag 12 oktober 2010

Boekrecensie Job Cohen - Burgemeester van Nederland

Job Cohen, bekend als burgemeester van Amsterdam en nu fractievoorzitter van de PVDA staat in dit boek centraal. De twee auteurs, Hugo Logtenberg, freelance journalist, en Marcel Wiegman, chef verslaggeving bij Het Parool, geven op basis van vraaggesprekken, bronnenmateriaal en eerder verschenen publicaties een reconstructie van het leven van deze politicus. De nadruk ligt, na een erg korte beschrijving van zijn jeugd, studententijd en voorafgaande functies, vooral op de periode hij burgemeester van Amsterdam was. Zijn ambtstermijn kende een aantal opmerkelijke incidenten.  Zo waren er rellen onder de Marokkaanse jeugd, vond de moord op Theo van Gogh plaats, moesten enkele wethouders waaronder Oudkerk het veld ruimen en waren er talrijke conflicten met leidinggevende functionarissen binnen de Amsterdamse politie.

Cohen komt in het boek naar voren als een onpersoonlijk iemand, die steeds een afwachtende houding aan neemt. De afwachtende houding en het gebrek aan leiderschap die de afgelopen jaren door links Nederland aan Balkenende is verweten, spat bijna van de pagina’s. Toch bijzonder dat Cohen bij links Nederland het vertrouwen houdt.

Ook interessant is het inkijkje in de omgeving van Cohen. De discussies met Verdonk, maar ook het optreden van Jeroen de Graaf (nu Assistent van Balkenende). Interessant kijkje in de keuken van Cohen.

Voor een volgende druk moet misschien de titel aangepast worden. Burgemeester van Nederland zal Cohen voorlopig waarschijnlijk niet worden.
Job Cohen
Job Cohen
M. Wiegman & H. Logtenberg

zaterdag 9 oktober 2010

Het nieuwe regeerakkoord en het Ministerie van Transport en Milieu?

Het begint er nu toch echt op te lijken dat de komende week het Kabinet Rutte op het bordess zal staan. Na een aantal spannende weken, met het hoogtepunt het CDA-congres (volgens vrienden spannender dan een voetbalwedstrijd ;) ) gaat is er na ruim een half jaar weer een missionair kabinet dat kan gaan regeren.

Inmiddels is ook het regeerakkoord door ieder grondig doorgenomen en Verkeer en Waterstaat lijkt er goed uit te komen. We krijgen er een stukje ruimte (het meeste gaat naar de provincies) en milieu bij zoals het nu lijkt. Een flinke impuls voor wegen en OV en het beleid van Markt tenzij wordt doorgezet.

Water krijgt relatief weinig aandacht in het regeerakkoord Dat kan zijn omdat het huidige beleid wordt doorgezet, maar dat zullen we dus moeten gaan zien het komende jaar.

De combinaties van al die ambities is ook heel spannend. Meer geld voor wegen en OV, maar tegelijkertijd een flinke taakstelling. En dat terwijl we ook dit jaar al een recordomzet aan projecten en € wegzetten als Rijkswaterstaat. Ik ben heel benieuwd hoe we dat in de toekomst vorm gaan geven, kansen voldoende zeg ik maar.