zondag 6 april 2014

Eerste jaarrapportage commissie van aanbestedingsexperts gepubliceerd


Afgelopen week heeft de commissie van aanbestedingsexperts haar eerste jaarrapportage gepubliceerd, op een bijeenkomst met alle experts hebben we hierover gedebatteerd.  Na een rustige start, omdat veel klachten niet ontvankelijk waren i.v.m het niet van toepassing zijn van de nieuwe aanbestedingswet, begint de bekendheid van de commissie en het aantal klachten nu toe te nemen.

De eerste ervaringen vanuit het veld zijn positief.  'De adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts zijn een welkome aanvulling op de publicaties in aanbestedingsland'. Aanbestedende diensten staan veelal open voor de adviezen van de commissie en ook de rechtspraak heeft in een aantal gevallen een advies overgenomen.

Belangrijkste zoektoch is toch wel hoe juridisch de adviezen kunnen zijn. Als doelstelling heeft de commissie dat zij laagdrempelig is.  Daar passen niet al te juridische adviezen bij. Een groot deel van de klachten zijn dan ook van kleinere bedrijven en deze worden niet door juristen ingediend. Aan de andere komen er ook klachten binnen die al zeer juridisch geformuleerd zijn, veelal door bedrijfsjuristen geformuleerd,  of zijn er klachten over artikelen waar nog geen jurisprudentie over is. In dat geval is het lastiger om vast te blijven houden aan het laagdremplige en zie je dat adviezen van de commissie ook juridischer worden.

Het eerste jaar zit erop. Een leuk jaar met een slow-start. Op naar het volgende jaar van de commisssie van aanbestedingsexperts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten