zondag 6 april 2014

Big Data wordt steeds belangrijker voor de bouw

Na een aantal jaren vooral als buzz-woord aanwezig te zijn geweest, lijkt big-data nu ook in de volle omvang de bouwsector over te nemen.  Deze week in het technische weekblad een interessant inkijkje in wat er allemaal al kan.

Allereerst wordt er op de High Tech campus gewerkt aan een smart-grid voor het slimme energienetwerk, waarmee het mogelijk is om binnen de bestaande capaciteit van het energienetwerk, toch veel elektrische auto's te laden. Hierdoor zijn additonele investeringen in het grid niet nodig. Daarachter wordt al gewerkt aan het standariseren van de communicatie tussen de cloud en het voortuig, zodat ook binnen hetzelfde grid veel meer data kan worden getransporteerd.

Daarnaast het artikel over de Sentinel satalitieten.  Met deze satalieten wordt het mogelijk om dijken te bewaken met een nauwkeurigheid van enkele militers per jaar. Asset Management gaat er hierdoor toch wel echt anders uit zien.

Meest opvallend vond ik toch wel het artikel over 'Big data komt naar de auto', waarin ook de samenwerking tussen IBM en Peugot wordt aangekondigd als het gaat om data anlyse in het autoverkeer. Met name de kansen voor verkeersmanagers zijn interessant. De nieuwste auto hebben meer regels softwarecode dan een vliegtuig en leveren ieder uur vele TB's aan data op, een goudmijn voor vele ICT bedrijven. Het omzetten van deze bron van informatie in een business model kan een nieuwe boost voor de economie betekenen, dat het serieus is blijkt al wel uit de volgende uitnodiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten