maandag 29 december 2014

Daan Roosegaarde ontwerpt 'icoon Afsluitdijk'


"In opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, zal ontwerper Daan Roosegaarde een uniek ontwerp maken genaamd ‘Icoon Afsluitdijk’. Het project moet een nieuwe ervaring geven aan de 32 kilometer lange, iconische dijk die de komende jaren wordt versterkt. Roosegaarde: “Doel is niet om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon.”

Bovenstaande tekst is de aankondiging van de opdracht zoals deze zowel op de website van de nieuwe Afsluitdijk, als op de website van Studio Roosegaarde te vinden.  Een bijzonder project:  Toch weer aan de slag met de Afsluitdijk, toen ik in 2006 bij het Rijk begon was de marktverkenning Afsluitdijk ook een project waar ik zelf bij betrokken geweest.  Ook bijzonder om te mogen samenwerken met Daan Roosegaarde. Ik ken hem al een jaar of 3, maar nu ook echt aan de slag met elkaar.

Tot slot is het proces bijzonder, want hoe doe je een inkoop waarin je een icoon besteld?  Het was af en toe even flink hoofdpijn het afgelopen half jaar, maar nu ligt de opdracht er.  Nu 'afwachten' wat we voor icoon gaan krijgen. Ook dat zal vast weer een bijzonder proces worden...