zondag 24 mei 2015

Rol van de overheid bij innovatie


Het blijft een bijna fundamentele discussie, wat is de rolverdeling tussen overheid en bedrijfsleven als het gaat om Innovatie. In het Topsectorenbeleid is het bedrijfsleven heel nadrukkelijk aan de top van de Gouden driehoek gepositioneerd.  En terecht, want veel innovatie komt uit het bedrijfsleven en het vermarkten van innovatie is ook bij uitstek een rol voor het bedrijfsleven.

En toch voelt het ook niet helemaal juist.  Heel veel fundamentele innovaties en systeemsprongen zijn door het bedrijfsleven groot gemaakt, maar als je op zoek gaat naar de kiem, kom je uiteindelijk toch bij de overheid uit.  Juist in die eerste, nog onzekere fase zijn de risico's vaak te groot voor de overheid. Dit prachtige artikel over de 'grootste uitvinder aller tijden' kwam ik in februari tegen, en heb ik sindsdien al diverse keren terug gepakt. Het mag op dit blog niet ontbreken.

Het is geen of-of discussie. Het is een samenspel tussen overheid, markt en bedrijfsleven. We moeten van een 'gouden driehoek' naar een 'gouden bal' die gaat rollen.  Dat begint met uit de fundamentele discussie komen en op basis van complementariteit gaan samenwerken en innoveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten