zondag 18 oktober 2015

Projectoverstijgende verkenningen en Innovatie


De projectoverstijgende verkenningen (POV = projectoverstijgende verkenning ) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn de afgelopen weken vaak langs gekomen op mijn blog, ik krijg er ook veel vragen over.  Er zijn vier POV's  in het Hoogwaterbeschermingsprogramma, namelijk Piping,macrostabiliteitwaddenzee en centraal holland.

Wat is nu een POV's.  Een POV is bij het HWBP een gebiedgerichte (centraal holland en Waddenzee) of een probleemgerichte (piping en macrostabiliteit) verkenning op programmaniveau binnen het hoogwaterbeschermingsprogramma. Doel is om door verkenningen, proeven en pilots met nieuwe oplossingen te komen die op programmaniveau tot sneller, slimmer en/of goedkoper leiden. De resultaten van een POV kunnen dus toepassen vinden in een serie aan projecten binnen het programma.

Naast een POV hebben we ook nog andere instrumenten. Zo worden projecten die innovatie toepassen voor 100% gefinancierd. Reguliere projecten financieren we voor 90% van uit het programma, dus waterschappen moeten de resterende 10% zelf bijdragen.  Bovendien nemen we als programma het risico van het 'niet werken van de innovatie' op ons.  Dus als een technologie toch niet blijkt te werken en de dijk moet nogmaals aangepakt worden, dan is dat risico voor ons.  Door deze financiele incentives hopen we beheerders te enthousiasmeren om met innovatie aan de slag te gaan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten