Analytics

dinsdag 23 augustus 2016

Inspiratiedag

Tijdens de laatste week van de zomervakantie heb ik mijzelf nog een dag vrijgespeeld om wat inspiratie op te doen in andere domeinen.  Samen met een Rijkswaterstaat delegatie zijn we een dag te gast geweest in het 'space' cluster in Noordwijk,  waar het technologische hart van de ESA gevestigd is.  Een leuke dag met toch wel weer een aantal interessante observatie.

's ochtends op bezoek geweest bij de 'business incubator' van ESA.  Deze heeft als doelstelling om de transfer van ruimtevaarttechnologie naar andere sectoren te versnellen.  Van de ruimte naar de aarde, zeg maar.  Is dat een taak van ESA? Strikt genomen misschien niet. Maar een goede transfer draagt wel bij aan de maatschappelijke relevantie van ESA en daarmee ook aan de zichtbaarheid en het imago van de ruimtevaartsector.  Dus dat is de reden dat ESA investeert in de incubator, maar er zijn ook vele andere bij betrokken.

Bij het bezoek toch wel een aantal interessante observaties opgedaan.  Hoe zorg je er nu voor als incubator dat er binnen ESA genoeg tijd en prioriteit is om de start-ups te steunen?  Dat zit toch in support aan de top van ESA.  Kunnen we binnen het rijk iets mee?   Verder hebben we ook gesproken over regels versus ruimte bieden.  De community-manager binnen de incubator creĆ«ert bewust ruimte, om de start-ups te laten excelleren. Dat verhoudt zich natuurlijk lastig met een overheidscultuur waarbinnen regels en duidelijkheid zo ongeveer de norm zijn.

De middag hebben we space-expo bezocht en een rondleiding gehad van de directeur. Interessant om te zien dat satellieten vaak tot 20 jaar oude technologie bevatten, want die is 'proven' en getest.  In de ruimte moet alles in een keer goed.   Er worden zelf 2 satellieten gebouwd, zodat bij problemen bij het exemplaar in de ruimte, de oplossing eerst op de 'dummy' getest kan worden.    Ook hier zijn wel mooie parallellen te trekken met de missie kritische systemen van Rijkswaterstaat.

De hele dag stonden de snelle ontwikkelingen rondom aardobservatie ook centraal. Dit technologiedomein ontwikkelt zich snel, dat biedt ook weer kansen voor het hoogwaterbeschermingsprogramma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten