Analytics

zondag 30 augustus 2009

Groot aantal geinteresseerde partijen voor Innovatie-estafette

Deze week is de hoevelheid aanmeldingen van workshops en demonstraties voor de innovatie-estafette explosief toegenomen. Bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsinstituten heben zich massaal gemeld met demo's.

Ik ben bijzonder blij met de oogsst tot nu toe. Veel aanmeldingen vanuit ICT hoek. Onder andere logica en ibm en tno-ict zijn met voorstellen gekomen. Ook veel voorstellen uit de duurzaamheidshoek. Persoonlijk erg tevreden dat ook rotterdam climate initiative erbij is.

Komende woensdag moeten de programmagroepen de inzendingen beoordelen en al dan niet honereren met ruimte op de innovatie-estafette. Dat wordt een spannende dag

zondag 23 augustus 2009

Innovatie-estafette krijgt vorm!







De komende 2 weken zijn belangrijke weken voor de innovatie-estafette Deze week is de laatste week waarin partijen bijdragen kunnen aanmelden. Nadat de aanmeldingen langzaam op gang komen begint het nu echt te lopen. Ik heb nog steeds enthousiast over het concept. Wij bewaken alleen de grote lijn, en het veld kan het programma vullen. Inmiddels zie je dat dat goed opgepikt worden. Uit allerlei hoeken komen voorstellen voor programma-invulling.

De eerste dagen van september worden belangrijk. Allereerst gaan we dan alle inzendingen in het programma zetten. Dit laten wij door mensen uit het veld doen, zelf kijken we alleen naar de samenhang. Leuke excersitie, ik hoop dat het leuk.
Ook gaat begin september de nieuwe website, met daarop de inschrijving online. Dan kunnen mensen die de conferentie willen bezoeken, zich ook echt gaan aanmelden. Voor ons ook hét moment de communicatie in te gaan zetten. Toch blijken we al behoorlijk bekend te zijn. Even googleén op innovatie-estafette levert nu al 266 hits op. Veel partijen hebben de bijeenkomst al in de agenda's of op hun website staan.
Ik heb er vandaag weer twee hits bij gemaakt. Allereerst deze blog, en ik heb het event aangemeld op events bij linkedin. Een tool waar ik zelf erg enthousiast over ben. Soms kom ik bij contacten nog wel eens hele leuke bijeenkomsten tegen.
Binnenkort vast meer over de innovatie-estafette. Het worden in ieder geval leuke en spannende weken.






vrijdag 21 augustus 2009

dyslexie en capaciteiten

Vandaag vertelde een vriendin mij weer een ervaring waar je mond van open valt. Zij is dyslectisch, en dat levert de nodige problemen op. Zo moet je plotseling een capaciteitstest maken als je je inschrijft voor een nieuwe opleiding. Dat terwijl ze de juiste vooropleiding heeft afgerond, met mooie cijfers aan dezelfde onderwijsinstelling waar zij haar nieuwe studie gaat volgen. Maar goed, de opleidingsinstelling en de werkgever willen het zo.

Zo de hrm-afdeling is de test prima te maken met dyslexie. Tijdens het reserveren nog even getoetst of dat inderdaad klopt. "Ja hoor, de test is op de computer en je kan hem prima maken"

Groot is dan ook de teleurstelling als bljkt dat de capaciteitentest niets meer is dan een test Nederlands, met name spelling. Die moet ook nog eens op tijd gemaakt worden. Ga daar maar eens aan staan als je dyslectisch bent.

Daar valt mijn mond nou van open. Allereerst snapt iedereen die maar een beetje weet wat dyslexie is, dat je capaciteiten bij dit deze mensen dus niet moet meten met een taaltest. Wat nog veel stommer is, is dat zowel de HRM-afdeling als de opleidingsinstelling het zo ver laat komen. Deze mensen moeten zich diep schamen.

"op verzoek van de bron heb ik geen namen genoemd van organisaties"

donderdag 20 augustus 2009

Telegraaf - spoortunnes onveilig?

Nadat eerder al Rijkswaterstaat (A73) en de Gemeente Amsterdam (Noord-Zuidlijn) negatief in het nieuws kwamen, is het vandaag de beurt aan prorail. De schipholtunnel niet veilig? Zie onderstaand artikel overgenomen uit de telegraaf.

AMSTERDAM - De tunnels voor het treinverkeer zijn niet veilig, meldt een vertrouwelijk rapport van NS Reizigers. Zo ontsnapten honderden treinreizigers in de avondspits van 2 juli 2009 aan een fatale treinramp in de Schipholtunnel. Door slechte communicatie tussen de brandweer en de treindienstleiders van ProRail kregen de machinisten van zeven volle reizigerstreinen tegenstrijdige opdrachten.


Toen er dichte rook in de Schipholtunnel werd geconstateerd, vond de brandweer dat de treinen zo snel mogelijk de tunnel uit moesten, maar de verantwoordelijke treindienstleiders, die het sein daarvoor moeten geven, lieten ze staan. Het treinverkeer in de tunnel lag enkele uren stil.
"Gelukkig, bleek later, was er slechts sprake van rookontwikkeling. Als het een echte brand was geweest, was er blinde paniek uitgebroken. Met alle gevolgen van dien", zegt bestuurder Roel Berghuis van FNV bondgenoten.
Communicatie

Hij hamert op een betere communicatie tussen verantwoordelijke partijen bij calamiteiten. "Er moeten specifieke trainingen komen voor mogelijke rampen. En niet alleen voor NS'ers, maar voor alle betrokkenen. Geen tunnel is hetzelfde. Er moet dus per tunnel een training komen. Want deze miscommunicatie kan ook in andere tunnels, zoals de hsl-tunnel, voorkomen."

Volgens Berghuis vindt deze specifieke training vrijwel niet in Nederland plaats. Hij heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat daar onlangs nog op gewezen.
In het interne NS-rapport zeggen machinisten verbaast te zijn over het gebrek aan snelle besluitvorming. "Wij hebben ongeveer twintig minuten in de tunnel moeten wachten tot we toestemming kregen om naar buiten te rijden. Wij hebben ons zorgen gemaakt voor de reizigers, deze hadden de deuren kunnen openen. Met weet ik wat voor gevolgen."
Waarom de treindienstleiders de treinen niet snel naar buiten stuurden, is onduidelijk. Een machinist hoorde van de treindienstleiding dat degene die de beslissing moest nemen 'niet aanwezig was'. Ook hekelden de machinisten de veiligheidssituatie op Schiphol. "Hoewel er sprake was van een enorme rookoverlast, ging het alarm niet af en moesten wij (de machinisten) zelf de hulpdiensten waarschuwen."

dinsdag 18 augustus 2009

Aanpassen van de tunnelwet is niet nodig

DEN HAAG - Aanpassen van de tunnelwet is niet nodig. Dat zegt Marco Jungbeker, directeur mobility bij Siemens in een interview met Cobouw.

Jungbeker loopt daarmee voorruit op de conclusies van verkeersminister Eurlings die beloofde de vrij jonge tunnelwet te evalueren naar aanleiding van de problemen met de A73-tunnels in Roermond. De directeur van Siemens acht aanpassen van de wet echter niet nodig. “De wet is misschien wat stringent, werkbaar is die wel. Bovendien zijn er al veel lessen getrokken. De hele branche heeft van de A73-tunnels geleerd.”

Tunnelinstallaties moeten volgens Jungbeker wel meer als één veiligheidssysteem worden
benaderd, in plaats van als losse systemen. Hij benadrukt verder dat Nederland vergeleken met echte tunnellanden als Zwitserland, Oostenrijk en Turkije relatief hoge eisen stelt aan tunnels. Het project Roermond beschouwt hij ondanks alle tegenvallers als een huzarenstukje.
Vrijdag 12-08-2009 staat het complete interview met Marco Jungbeker in de papieren versie van Cobouw.

zaterdag 15 augustus 2009

De overheid 2.0 zoekt problemen op en is aanwezig?

Afgelopen week las ik weer een goede column op ambtenaar2.0 Strekking van de column: "Zorg dat je aanwezig bent op internet, en op plaatsen waar mensen met een probleem zijn waar jij ze bij kunt helpen"

Dat dát hard nodig is bewijst de praktijk maar weer. Deze week een kleine tiental verzoeken gehad van mensen die de weg niet kunnen vinden in overheidsland. Hoe dat komt? Verkeer en Waterstaat heeft een prachtig loket voor nieuwe ideeen. Idee VenW. Alleen niemand die het kent. Het webadres is zo lang dat niemand het kan onthouden. Geen links op de homepages van VenW en Rijkswaterstaat. Ook kom ik zelden collega's van idee VenW tegen op het web.

We hebben nog heel wat te doen om door te groeien naar overheid 2.0. Tot die probeer ik alle mensen die met vragen of verzoeken komen te verwijzen naar de juiste plaats.

donderdag 13 augustus 2009

Innovatie uit de polder - weinig innovatief




'Hoe kan Nederland vernieuwen, Innovatie uit de polder' luidt de titel van het boek van Van der Duin, De Graaf & Langeler. Leuk om te lezen, maar eigenlijk bevat het weinig nieuws. Volgens de auteurs hebben ze niet de 'usual suspects' geinterviewd. Toch zijn 11 van de 15 personen heel usual'

Het inkijkje dat de interviews geven in de wereld van de geinterviewden en hun mening op innovatie is interessant. Jammer dat de auteurs daar weinig mee doen. Het boek eindigt met een 20-tal aanbevelingen die weinig innovatief zijn. Jammer dat er zo weinig mee gedaan is, daar had veel meer ingezeten.





zondag 9 augustus 2009

Cobouw - artikel over tunnels


UTRECHT - Hoewel de bouw van de landtunnel bij Utrecht op schema ligt, durft Rijkswaterstaat niet te zeggen wanneer de tunnel opengaat. De dienst benadrukt dat elke tunnel van een beetje omvang ‘complex’ is, waarvan pas in de testfase kan worden aangetoond of alles naar behoren werkt. Pas als dat in voldoende mate is aangetoond, gaat de tunnel open. De beheerder van rijkswegen reageert daarmee op vragen van Cobouw over hoe de overheidsdienst problemen tracht te voorkomen die de A73-tunnels nog steeds parten spelen.
De opdrachtgever zegt de ervaringen met de tunnels bij Roermond te benutten.

Meer info op de website van Cobouw

donderdag 6 augustus 2009

Geciteerd via Twitter

Sinds drie maanden twitter ik. Vandaag zag ik dat mijn geciteerd wordt via mijn twitter berichtjes. Op de website duurzamer.com kom ik een artikel tegen over Blue Energy.

Ik kijk regelmatig eens op twitter om te zien of er nog leven zit in bepaalde projecten. Zo zag ik vandaag het volgende bericht van Arend Nagel (senior consultant bij rijkswaterstaat) voorbij komen: Voorbereiden gesprek met Rijkswaterstaat, Eneco en Redstack over Blue Energy bij de Afsluitdijk Toch leuk om te zien dat dit soort projecten om duurzame energie op te wekken nog steeds lopen.

Erg leuk om te zien hoe ook deze informatie gebruikt wordt