zaterdag 7 februari 2015

Nadenken over een gezinshuis??


Deze week zijn we op een informatieavond van gezinshuis.com. Het was een interessante avond met opvallend veel belangstellenden. Voor ons een eerste verdiepingsslag in het concept en de mensen achter gezinshuis.com.  Kan dit een invulling zijn van de droom die er bij Danielle en mij is??

Qua concept, achtergrond en motivatie is er op het eerste gezicht veel overeenstemming met onze eigen idee├źn.   Het gevoel dat het in de zorg anders kan.  Dichter bij het gezin, meer continu├»teit, meer inleven, meeleven en samen beleven. Het basisgedachte van gezinshuis.com en de drijfveren zijn erg herkenbaar. Ook viel mij persoonlijk op dat er opvallen goed wetenschappelijk over nagedacht is. Althans zo verteld men er wel over, en er is best wat wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.   Het concept van het gezinshuis past tot slot ook goed bij de dominante gedachte in de zorg om zorg zo lang mogelijk in een natuurlijke omgeving te verlenen.  Dat het concept aan slaat blijkt ook wel uit de groei van het aantal gezinshuizen.

Uitzoekpunten en vragen zijn er ook.  Het concept is op dit moment vooral gefocust op jeugdzorg. Met de passie en ervaring bij Danielle vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg is het als eerste de vraag hoe het concept er dan uit gaat zien.  Daarnaast blijft 24 x 7 verantwoordelijkheid natuurlijk een hele grote stap, en zijn er ook nog steeds vormen als dag- weekend- of crisisopvang. Als je gaat combineren, en je betrekt ook nog de mogelijkheden met paarden erbij, dan ontstaan er nog allerlei interessante opties.  Voorlopig hebben we dus nog voldoende te ontdekken.