zondag 21 maart 2010

De Organisatie van de overheid – een inspirerende week

De afgelopen week was een drukke maar hele inspirerende week. In hele verschillende settings ben ik hele inspirerende mensen tegen gekomen. En als je de gesprekken terug brengt op een iets hoger abstractieniveau komt er telkens één belangrijke kernvraag naar voren. Hoe organiseer je de overheid, wat doe je als overheid zelf en wat kunnen de partners (kennisinstellingen en marktpartijen) voor taken overnemen?


Afgelopen woensdag heb ik een zeer inspirerend gesprek gehad met Robert van Oirschot en Mila Bouwense van Alares. We zijn ooit met elkaar in gesprek geraakt naar aanleiding van een column van Robert over een Green New Deal voor Nederland. Tijdens het gesprek bleek dat we veel meer raakvlakken hebben. Ik probeer een gesprek van anderhalf uur nu in één zin samen te vatten. Wat betekenen de huidige mogelijkheden op het gebied van kennismanagement en ict voor de organisatie van de overheid en voor de ‘ambtenaar nieuwe stijl’. Ik mis nu innovatie en duurzaamheid. Maar goed, het was een leuk gesprek met heel veel gemeenschappelijke raakvlakken. Hier gaat zeker een vervolg op komen.


S’middags ook een bijzondere sessie. Masterclass van de TU Delft met Marcel Stive en Dirk Sijmons. Een absolute eyeopener was het betoog van Marcel dat we in Nederland ook zonder klimaatverandering een probleem hebben. De huidige wetgeving gaat uit van overstromingsrisico’s van dijken, maar er zijn veel meer manieren waarop een waterkering kan falen. New Orleans heeft laten zien dat al die fenomenen ook echt optreden. Tweede vraag is dat hoe je die faalmechanismen kan meten en kan toetsen. Ofwel. Zelfs zonder klimaatverandering hebben we in Nederland een forse uitdaging liggen om droge voeten, én genoeg drinkwater te hebben in de toekomst.


Tweede spreker was Dirk Sijmons. Prachtig om te zien hoe hij stelt dat schoonheid en techniek elkaar nodig hebben. Zonder schoonheid wordt techniek niet geaccepteerd en niet begrepen door de gewone Nederlander. Ofwel besteed aandacht aan het ontwerp, aan architectuur en aan publieksvoorzieningen zodat je ook je techniek kan laten zien. Aan de bevolking van dit land. Maar ook aan potentiële kopers vanuit het buitenland.


Een meesterzet om deze mensen tegenover elkaar te zetten. Donderdag en vrijdag ben ik gebeld door projectmanagers die meer willen met publieksvoorzieningen in hun grote projecten. Een leuke klus voor de volgende weken om die energie nu ook echt om te zetten in concrete resultaten.


Vanmiddag de eerste doorkjikjes in de verkiezingsprogramma’s van GroenLinks en D66 in Buitenhof. Ik ben erg benieuwd naar alle programma’s. Deze week hoop ik al een beetje een beeld te krijgen van de programma’s en heel heel misschien van de heroverwegingsresultaten. Een leuke uitdaging om op basis van die informatie een beeld te maken van de toekomstige overheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten