donderdag 20 oktober 2016

Herfst in Hulshorst - 2016 - 2 neerslagtekort

Na een droge maar koude week als start van de herfst hebben we vannacht in 1x het neerslagtekort van de afgelopen weken goed gemaakt. Wat heeft het hard en lang geregend.  Het uitloopterrein zag er vanochtend uit als een blubberfestijn en in alle 3 de weilanden stond water, waarvan het laagste weiland volledig blank stond.  Zolang we in Hulshorst wonen heb ik dit nog niet gezien.  Voordeel van wonen op het zand is wel dat rond de middag alle weilanden en plassen al weer verdwenen waren, alleen het uitloopterrein is nog erg nat en modderig.

Regen en gras is iets anders.  In het weiland wat we drie weken geleden ingezaaid hebben is het jonge gras omhoog gespoten. En doordat het zo hard geregeld heeft komt het gras ook onder de bomen mooi omhoog omdat de regen daar de grond heeft bereikt.  Dat weiland ziet er echt veelbelovend uit voor volgend voorjaar.

Over het weiland wat we dit weekend hebben ingezaaid hebben we wat meer twijfels. Hier zijn wat waterstromen ontstaan, en het is mogelijk dat het graszaad weg gespoeld is.  De waterstromen lopen gelijk met de looppaden van het weiland, dus de kans is aanwezig dat hier weinig nieuw gras op komt, en op de plek was het graszaad naar toe gespoeld is juist veel meer nieuw gras.  Dat zien we de komende weken wel, zo nodig zaaien we de kale plekken nog exra in volgend voorjaar.

Herst brengt ook wind, en vanochtend viel er een boom van de buurman om. Weg geblokkeerd en de boom lag ook in onze tuin.  Vanavond dus aan een buurtactiviteit gedaan om de boom in stukken te zagen en af te voeren.  Lekker gesport, en bovendien mochten we het hout hebben. Het was een eikenboom, dus daar gaat de open haard lekker van branden volgend jaar. Komend weekend aan de slag om de stukken hout te kloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten