Analytics

zaterdag 31 december 2016

Terugblik op 2016

En toen was het 31 december. Het jaar 2016 is al weer bijna voorbij. En wat is het jaar omgevlogen.


2016 startte met het moment dat we na bijna anderhalf jaar weer een eigen huis voor onszelf hebben. Na bijna een jaar op de Abel Tasmanstraat en een half jaar op de klarenweg, is rond de kerst de glazen wand geplaatst waardoor de benedenverdiepingen weer van elkaar gescheiden zijn.  Eindelijk weer met het gezin op ons zelf.


2016 is het jaar van de vakantie naar Tenerife met de kinderen. Elise voor het eerst vliegen, en voor het eerst met twee kleine kinderen richting Canarische Eilanden. We hebben een heerlijke vakantie gehad.


2016 is ook het jaar van het gezinshuis.  Danielle is gestopt bij de thuiszorg, (soort van moderne uitbuiting), en na enkele maanden verpleeghuis (mooi maar zwaar werk) zijn we gestart met ons gezinshuis.  In Sheerenloo hebben we een mooie partner gevonden. Na een half jaar zijn we trots op wat we hebben neergezet en dankbaar voor het vertrouwen dat we van cliënten en ouders van cliënten hebben gekregen.


Het najaar van 2016 stond in het teken van de dakrenovatie. Een geheel nieuw dak met dakkapellen en dakramen.  5 weken lang was het behelpen en werd je om 7:00 door de bouwvakkers wakker gemaakt.  Maar wat is het mooi geworden, en wat blijft het huis dankzij de nieuwe isolatie goed warm.


2016 is ook het jaar dat Hosanna naar de Beatrixschool in Hulshorst mag.  Vanaf de herfstvakantie.  Dat is nog maar enkele weken geleden, maar het is al zo gewoon. En wat vindt Hosanna het leuk op school en wat doet ze het goed.


Nog enkele uren en dan start 2017.  Dat gaat ook weer een bijzonder jaar worden.

maandag 19 december 2016

HWBP met taskforce deltatechnologie - inspirerend voorbeeld in bouwagenda

Op 29 november heeft het Kabinet de tweede Kamer geïnformeerd dat in het voorjaar van 2017 een nationale bouwagenda wordt gepresenteerd, om vernieuwing in innovatie in de bouw te versnellen.

In de kamerbrief zijn 9 inspirerende voorbeelden opgenomen, waaronder het Hoogwaterbeschermingsprogramma met de taskforce Deltatechnologie, een mooi voorbeeld hoe overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven precompetatief samen werken om een grote maatschappelijke opgave te realiseren.

Ik ben echt trots op mijn team en het team van de markt en de kennisinstellingen waarmee we dit initiatief samen vorm geven.  Het is nog niet zo lang geleden dat de samenwerkingsovereenkomst tussen HWBP en de topsector Water hierover getekend is, en daar hebben we nog best wel spannende discussies over gehad.  Dat we 2 jaar later als inspirerend voorbeeld worden gezien is dan ook een prachtig compliment

zondag 18 december 2016

Gezinshuis 4 - We groeien

We zijn nu bijna een half jaar op weg met het gezinshuis. En we groeien.  Na de zwangerschap van Danielle krijgen we er mogelijk weer een loge bij in het weekend, en met de kinderen die we al hebben komt het totaal aantal kinderen dat bij ons mag zijn dan op 3.

Dat betekend ook wel wat. We hebben onze eerst medewerker aangenomen, zodat we wat hulp hebben in de huishouding.  En natuurlijk staat ook de bevalling van Danielle voor de door.  Je kan wel met zwangerschapsverlof gaan, maar dat levert in ons geval natuurlijk weinig op.  We hebben dus van het zwangerschapsverlof een urenpool gemaakt, waarvoor we hulp kunnen inhuren. Afgelopen weken is de sollicitatieprocedure geweest, en we hebben iemand gevonden waar wij heel veel vertrouwen in hebben.

We groeien dus als gezinshuis.  Maar eerst, binnen nu en 5 weken, onze eigen gezinsuitbreiding.

Winter in Hulshorst 2016 -2

Na de stevige winterkou in november, is de winter nu weer ver weg in Hulshorst.  Gisteren zag ik zelf knoppen in de struiken zitten, omdat het met 10 graden gewoon warm is.  Op zich wel lekker, want ik was het sjouwen met emmers water om bevroren waterleidingen te voorkomen wel weer zat.

De kou heeft er ook voor gezorgd dat in 1x echt alle bladeren van de bomen gevallen zijn. Dus daar zijn we nu druk mee. Twee van de drie weilanden zijn nu vrij, nog een te gaan en dan is dat klaar.   Ook wil ik nog een aantal takken snoeien, zodat we wat minder eikels op het weiland krijgen volgend jaar. Buddy vindt ze erg lekker, maar de eikeltjes zijn niet zo goed voor hem.

De warme temperaturen leveren we hele mooie nevels op in het bos, als dan ook nog het zonnetje daarop staat is de natuur echt prachtig.  Het blijft een voorrecht om in zo'n mooi stukje Nederland te wonen.

Dakrenovatie 12 - afwerking

Nu de dakrenovatie zo goed als klaar is, zijn we met de laatste loodjes bezig.  In de kerstvakantie timmeren we het raamkozijn op Elise haar slaapkamer af. Dat wordt een iets grotere klus da de bedoeling was, want we verwijderen meteen het schrootjesplafond en plaatsen een gipsplafond terug. Dat wilde danielle graag, dus dat pakken we nu mee.

Alle kamers zijn nu klaar. De badkamer is klaar en schoongemaakt, en ook rondom de nieuwe dakkappel is alles netjes afgetimmerd.  Met de kamer van Elise is aan onze kant de laatje klus, en dan kunnen we gaan starten met het schilderen.  Dat wordt de laatste fase van dit project.

dinsdag 6 december 2016

Winter in Hulshorst 2016 -1

Vorige week is de winter toch wel echt begonnen op de Veluwe. Krabben, wegrijden bij -9 en de paarden water geven met emmers, omdat de buitenleidingen droog staan om ze te beschermen tegen de vorst.  Het hoort er allemaal bij.   Koud is het dan weer wel.

De paarden staan inmiddels in hun winter-outfit.  Als het nog lang blijft vriezen moeten we gaan kijken wat we met de paddock doen, want die wordt zo hard als beton.   Door de zwangerschap rijdt Danielle niet zo heel veel meer, maar als ze rijdt moet het ook wel verantwoordt zijn.

Binnen is nu alles klaar voor de bevalling. Het bed staat omhoog, wieg en babykleertjes liggen klaar.  Nog 1x een ritje naar een babywinkel voor de laatste paar dingetjes en dan is alles in huis.  

Dakrenovatie 11 - balans

Bouwprojecten lopen altijd uit en kosten veel meer geld dan gepland, hoor je vaak om je heen.  Met de dakrenovatie konden we zelf even aan de slag om de gemiddelden te verslag.  Inmiddels is aannemer klaar en is de laatste factuur binnen.

Qua kosten hebben we een meerwerkpercentage van 3% van de aanneemsom te pakken.

  •  1/3 hiervan komt doordat we een raamkozijn zouden hergebruiken,  maar dit bleek niet mogelijk
  •  1/3 hiervan komt omdat we nog een extra raam op zolder hebben laten plaatsen (wijziging opdrachtgever)
  • 1/3 hiervan komt omdat de aansluiting van de nieuwe nieuwe schoorsteenpijn problematisch bleek en dus veel lastiger te realiseren.
Best tevreden, we hebben het gemiddelde verslagen, en een deel van het meerwerk hebben we ook terug gehad in een extra dakraam op zolder.

Dan de planning. Project was gepland in 6 weken, gerealiseerd in 5 weken. Dus ook daar goed nieuws.  Dominant hierin is wel het weer geweest, want in de eerste 2 weken van de verbouwing hebben we geen buitje regen gehad. En dat waren juist de weken waarin het dak volledig open lag. Dus de droge periode daar heeft een heel op opgeleverd. 

Het aftimmeren vlot inmiddels ook lekker. Alleen de slaapkamer van Elise moet nog, daar gaan we ook alle schrootjes van het dak vervangen door gipsplaten.  Daarna is aan onze kant de boel klaar en kunnen bij schoonvader aan zijn badkamer beginnen.

dinsdag 29 november 2016

Herfst in Hulshorst - 2016 - 6 - buitenklussen

In mijn vorige blog schreef ik al dat we qua buitenwerk achterlopen door de verbouwing van het dak. Omdat de dagen kort is het na werktijd vaak te donker om nog buiten klussen te doen, blijft het weekend over.   Dit weekend hebben we dus een aantal zaken opgepakt. Allereerst het laatste weiland voorzien van compost, voordat de vorst van deze week de grond te hard maakt om te graven.  Het composteren van de weilanden is daarmee klaar.

Verder hebben we in een weiland last van onkruid, dat steeds van buiten het weiland naar binnen groeit.  Dit weekend hebben we ook een begin gemaakt om daar een einde aan het maken door buiten het weiland al het onkruid weg te halen en de bodem af te graven tot op het schone zand.  Daarmee kunnen we dit voorjaar het laatste onkruid in het weiland uitroeien, en dan is het een kwestie van schoonhouden.

Wat ook was blijven liggen deze herfst waren de bladeren. En dat hebben we geweten. De oogst na een dagdeel opruimen was meer dan 30 kruiwagen met blad.  Composthoop daarmee flink gevuld.  Het ruimde ook lekker op, maar we zijn pas op de helft. Door de kou opeens is het trouwens wel hard gegaan, bijna alle bomen zijn nu kaal.

De storm van vorig weekend bracht overigens nog een aantal flinke dennentakken naar beneden.  Flinke jongens, we hebben de takken in stukken gezaagd zodat ze verplaatsbaar waren.  Ligt nu klaar om tot brandhout gezaagd te worden.

Dakrenovatie 10 - Aftimmeren

Met het vertrek van de aannemer breekt een volgende fase aan in de verbouwing. Het aftimmeren.  In ieder geval kunnen we dat op ons eigen tempo doen, en wordt je niet 's ochtends wakker van boormachines en ander gereedschap.  Het duurt daardoor wel langer.

Inmiddels hebben we de dakkapellen afgetimmerd en ook zijn twee van de vier dakramen al afgetimmerd.  Gaandeweg de rit komt er toch altijd wel wensen bij. Zo hebben we op onze slaapkamer een nis gemaakt onder het dakraam waardoor de slaapkamer nog 2 vierkante meter groter is geworden.  En ook hebben we onder het dakraam ladeblokken in de wand gemaakt, waardoor we deze mooi weggewerkt hebben.

Op Elise kamer moesten er voor het aftimmeren andere schrootjes komen. En omdat Danielle alle schrootjes op termijn toch het huis uit wil hebben, gaan we hier dus meteen de hele schuine wand vervagen. Schrootjes eraf, gips erop.  Betekend wel dat Elise een weekendje naar een andere kamer mag, maar dan hebben we op die kamer de grootste wand met schrootjes ook meteen gehad.

Na het aftimmeren komt het schilderen. Waarschijnlijk is het aftimmeren voor de kerst klaar, en dan kan ik de kerstperiode gebruiken om een aantal kamers af te schilderen. Vanwege de bevalling wachten we met schilderen van onze kamer totdat de baby er is.

dinsdag 15 november 2016

Groot onderzoeksprogramma naar overstromingskansen krijgt STW-subsidie

Een van die prachtige voorrechten van een brede programmadefinitie is dat ik als teammanager Kennis en Innovatie bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma breed bezig kan zijn.  Zo ben ik het afgelopen jaar zijdelings betrokken geweest bij het onderzoeksvoorstel 'All-risk: Implementation of new risk standards in the flood protection program', een prachtig onderzoeksvoorstel waar een brede coalitie van kennisinstellingen overheden en bedrijfsleven uit de topsector Water aan heeft gewerkt. 

Vanmiddag goed nieuws. STW heeft het voorstel gehoneerd en we kunnen van start met dit prachtige onderzoeksprogramma.  En pas toen ik het lijstje met gehonoreerde voorstellen zag, besefte ik hoe bijzonder dat is.  Onderzoek om kraakbeen weer terug te laten groeien ter genezing van artrose, een prothese om blinden weer te laten zien. Energie neutrale apparatuur voor het internet of things en een onderzoek naar transport van licht.  Wat een prachtig lijstje en wat mooi om hier met het onderzoeksvoorstel tussen te staan. Ook wetende dat er een grote kans is dat we met dit onderzoeksprogramma de basis kunnen leggen voor een volgende ronde van innovaties waar het HWBP dan weer de vruchten van kan plukken. 

Ik ben trots op alle partijen die hieraan bijgedragen hebben en trots op het (bescheiden) rolletje dat ik heb mogen spelen in de totstandkoming van dit prachtige voorstel. 

Herfst in Hulshorst - 2016 - 5 achterstand

De herfst is voorbij, maar qua werkzaamheden zitten we nog in de herfst. De verbouwing heeft een hoop aandacht en tijd gevraagd. En dat merken we vooral buiten.  Het ingezaaide gras heeft het door het mooie nazomerweer goed gedaan en ziet er goed uit.  Het weiland dat we dit voorjaar gaan doorzaaien moet nog wel bemest worden. En door alle verbouwingswerkzaamheden moet dat nog gebeuren.  Ik wilde dat dit weekend doen, maar de vorst verhinderde dat.  Een composthoop afgraven terwijl hij bevroren is schiet niet op.

Ook het snoeiwerk is blijven liggen.  Zowel rondom het huis, maar ook in de weilanden moeten er nog wat overhangende takken vanaf.   Maar daar hebben we de komende tijd nog voor, zagen houd je warm als het fris is. Nu het kouders wordt vallen wel in een klap echte alle bladeren van de bomen, dus als het mooi weer is maakt ook de bladblazer overuren.

Wat dan wel weer raar is, de framboos blijft maar frambozen afleveren. Hartstikke mooi roze, ook al zijn ze inmiddels half bevroren.  Dat natuur doet wat hij wil, ook in november.


maandag 14 november 2016

Gezinshuis 3 - Last call - meedraaien in ons gezinshuis ?!?

Laatste kans, morgen sluit de vacature voor vervangend gezinshuisouder.  Voor het bevallingsverlof van Danielle zijn we op zoek naar vervanging, samen met onze partner Sheerenloo  Wil je een aantal weken ervaren hoe het is om een gezinshuisouder te zijn, bekijk dan hier de vacature en solliciteer!

Vacature vervangend gezinshuisouder

woensdag 9 november 2016

Dakrenovatie 9 - Rust in Hulshorst

En dan is daar opeens de dag dat de einde er is.  Dakkappellen geplaatst, in 2 pogingen omdat bij aankomst bleek dat 1 dakkapel de verkeerde afmetingen had, en ook alle ramen zitten er in.  De schoorsteen staat, de nieuwe dakgoten zijn aangesloten en de steiger is verdwenen.

Wat heerlijk om je huis weer uit de steigers te zien komen. Wat heerlijk om weer om je huis te kunnen lopen zonder 'kruip door, sluip door'  te spelen tussen de steigers.  Wat heerlijk om je auto weer altijd kwijt te kunnen.

Na 5 weken is het werk bijna af.  Er zijn nog een aantal restpunten, daar komt men nog voor terug.   Maar voor het oog zit het werk erop.  Met 5 weken klaar in plaats van de geplande 6 tot 8 weken, dat is alvast een lekkere meevaller.

Nieuwe situatie zuidzijde

Nieuwe situatie noordzijde
Aan de buitenkant lijkt alles weer zoals het is.  Maar het aftimmeren en schilderen binnen moet nog gebeuren. Dat doen we zelf. Betekend een stukje werk, maar dat kan wel in eigen tempo.  Voorlopig is het buiten weer allemaal zoals het hoort. En belangrijk, het resultaat zit er mooi en strak uit.

woensdag 2 november 2016

Dakrenovatie 8 - Licht aan het eind van de tunnel

Het einde van de dakrenovatie komt in zicht.  Begin deze week zijn alle dakramen geplaatst, en vandaag komen de dakkapellen.  Nog een dag zagen in de isolatieplaten, met alle rotzooi van dien.  De bubbeltjes zullen nog wel dagen opnieuw verschijnen in het huis, maar gelukkig komen er dan geen nieuwe meer bij.  Wat geeft dat spul een rotzooi.

Dat het einde in zicht komt is ook buiten al mooi te zien.  Aan de korte zijdes van het huis zijn de steigers al weggehaald, en komt de boerderij weer tevoorschijn.  Prachtig.  De aannnemer geeft ook aan dat hij eind deze week al helemaal klaar wil zijn. Dus hopelijk vanaf dit weekend geen steigers meer en bouwmateriaal overal rondom het huis. Wat zal dat genieten zijn.

Binnen is het nieuwe dak al goed te werken. De warmte blijft 's nachts zolang in het huis hangen dat de verwarming 's ochtends niet aan hoeft te slaan.  Het kan niet anders dan dat we dit gaan zien in het gasverbruik, en het wordt natuurlijk nog beter als de gaten in het dak waar vandaag de dakkapellen komen ook dicht zijn.


dinsdag 1 november 2016

Gezinshuis 2 - vacature: meedraaien in ons gezinshuis ?!?

Unieke kans.  Begin 2017 is er de mogelijkheid om een aantal weken met ons mee te draaien in Gezinshuis Hulshorst.  Voor het bevallingsverlof van Danielle zijn we op zoek naar vervanging, samen met onze partner Sheerenloo  Wil je een aantal weken ervaren hoe het is om een gezinshuisouder te zijn, bekijk dan hier de vacature.  Meer informatie is bij ons te verkrijgen

Vacature vervangend gezinshuisouder


maandag 31 oktober 2016

Dakrenovatie 7 - Licht in het duister

Vrijdag zijn de eerste vier dakramen geplaatst. Eindelijk weer licht in het donker. Op onze slaapkamer, de slaapkamer van Hosanna en de slaapkamer van Elise zitten de dakramen er weer in.  Dus er kan weer licht bij en een raampje open. Het vierde raam is het dakraam op zolder, zodat we daar volgend jaar een zolderkamer kunnen maken.

Het uitzagen van de sparingen geeft een gigantische bende. Al twee dagen lang komen er nog overal bolletjes isolatiemateriaal vandaan.  Iedere dag maar stofzuigen, maar af en toe lijkt het alsof je dat voor niets doet.

We zijn er nog niet.  Het raam van de badkamer moet nog, en vervolgens wordt de uitsparing voor de dakkapel nog gezaagd, want de nieuwe dakkapel wordt een stuk groter dan de oude.  Dus nog even doorbijten met de rommel.   Daarna hebben we het binnen wel gehad, en kunnen we binnen met aftimmeren beginnen.


Herfst in Hulshorst - 2016 - 4 herfstvakantie

Herfstvakantie. Nadat je zelf van school bent, heb je er weinig mee mee.  Maar opeens speelt het nu weer, want het is de laatste week voordat Hosanna naar school moest.   De kennismakingsdagen waren Hosanna wel zo goed bevallen, dat wat haar betreft de herfstvakantie wel mocht vervallen.  Maar afgelopen maandag was het dan zo ver, Hosanna mocht echt naar school.  De eerste week is haar goed bevallen.

De herfstvakantie betekend ook dat onze gezinshuiskinderen een weekje bij hun ouders zijn. Ook even wennen.  En tijd om met onze eigen kinderen een aantal dingen te doen.    Wat ook moest gebeuren was het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger, want de oude heeft na 9 jaar de geest gegeven.  De opzuigen van het isolatiemateriaal was teveel van het goede.   Twee dagen later is het oudje overigens weer tot leven gekomen, dus hij doet nog even dienst als bouwstofzuiger.

Dit weekend de tuinmeubels naar binnen gehaald, gezien de dauw en mist 's ochtends was dat wel nodig. Maar vandaag was het weer zo warm dat je buiten kon zitten.   Voor het ingezaaide gras is dat niet erg, want dat schiet met deze temperaturen omhoog.

zondag 30 oktober 2016

Kijktip - als de dijken breken

Soms krijg ik wel eens de vraag of het wel nodig is om zoveel geld in dijken te investeren. Ik verwijs dan altijd even naar de bijna overstromingen in 1993 en 1995.  Ook in de dorpen die de zuiderzeestorm van 1916 hebben meegemaakt weet men nog steeds wat de kracht van het water is. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is harstikke nodig om ons land veilig en droog te houden.

Volgende week komt de EO met de serie 'Als de dijken breken'.  De trailer is veelbelovend. Hopelijk kan de serie bijdragen aan het waterbewustzijn van Nederland.  Want we zijn de veiligste delta ter wereld, doordat we consequent blijven werken aan onze waterveiligheid.

Dakrenovatie 6 - Onder de pannen

Na 4 weken hebben we het huis weer onder de pannen. Heerlijk. Geen gedoe meer met emmers onder de laatste plekken, en ook qua tocht en warmte zijn we weer een stapje verder.  Op een heel klein puntje na liggen nu alle pannen onder het dak.

Komende dagen wordt weer behelpen. Dan worden de dakramen geplaatst,  het uitzagen van de sparingen zal wel weer een lekker bende worden.  Ook is het wachten op de dakkapellen.   Kleine maar fijne klus die ook nog moet gebeuren is de onderste rij pannen. Dan loopt het regenwater de nieuw geplaatste dakgoten in, en zijn we van die watervallen langs het huis af.

maandag 24 oktober 2016

Gezinhuis 1 - herfstvakantie

En toen was het herfstvakantie.  Ook voor onze gezinshuisclient, dus hij is er deze week niet.  Ook dat is opeens weer wennen.  Routine even aanpassen, na 2x veel te veel eten toch maar weer wat minder gaan koken. Enzovoorts.  Bijzonder hoe snel het leven van het gezinshuis is gaan wennen.

Deze week wel het nodige gedaan in de organisatorische kant van het gezinshuis.  Een vrijwilligster aangemeld, Danielle heeft het nodige qua mail en organisatie gedaan, en ook even vooruit gekeken.  Dan zien we een drukke tijd komen.  Met sint (heel veel vieringen met onze eigen en de gezinshuiskinderen), kerst (idem dito) en daarna de bevalling.  Bijzonder, ook hoe we het gezinshuis in deze periode gaan draaien.

Ook daar is de afgelopen weken over nagedacht. Binnenkort verschijnt een vacature bij Sheerenloo voor vervanging.  Dus wil je ervaren hoe het is om een gezinshuis de draaien?  In Januari is hiervoor een unieke kans! Interesse, neem gerust contact op...

zondag 23 oktober 2016

Dakrenovatie 5 - Pannen en goten

Iedere verbouwing heeft zo'n kantelpunt, waarbij je het eindresultaat ziet verschijnen.  Deze week is dat kantelpunt bij onze verbouwing gepasseerd.   Na het slopen en plaatsen van de dakisolatie verschijnen nu de pannen op het dak.  Hoewel we in de planning pas halverwege zijn is, geeft het toch het gevoel dat je van afbreken naar opbouwen gaat.

Vanwege de regen is het deze week gevoelsmatig niet zo opgeschoten.  Toch zijn er wel een hoop kleine, minder zichtbare, klussen gedaan.  Het isoleren van de onderste rand van het dak, waardoor de trek onder de dakplaten door weg is.  Het isoleren van de nok en het plaatsen van de ondervorsten op de nok. Het plaatsen van alle beugels voor de goten. Kleine klussen, die je niet ziet maar wel gedaan moeten worden.

Het leggen van de pannen is door de regen deze week verschillende keren onderbroken. Toch zijn we al halverwege, een lange zijde en een korte zijde van het huis liggen weer onder de pannen. Volgende week de andere twee zijdes.  Hopelijk is  het dan droog, want met droog weer is het met 2 dagen wel gedaan.  Daarna kan er met de ramen begonnen wordt.  Tijd voor licht op een donkere verdieping.  Maandag horen we ook wanneer de dakkappellen komen. Hopelijk kan dat snel, want we hebben nu een gat in het dak, en twee kamers die we door de kou niet kunnen gebruiken.  Wat dat betreft is het nog even doorbijten.

Eerste lange zijde van het huis onder de pannen
Vrijdag is tenslotte ook de loodgieter geweest. Er hangen aan het dak.   Heerlijk. Maandag wordt het geheel aangesloten op de hemelwaterafvoeren en de aannemer kan nu de onderste rij dakpannen plaatsen.  Heerlijk  dat de waterval waar je nu soms doorheen moet als je naar buiten stapt, straks verdwenen is.  Wat dat betreft komt het eindresultaat nu elke weet een stukje dichterbij.



Herfst in Hulshorst - 2016 - 3 Eerste vorst

Na de natte week kwam vannacht de eerste vorst. De ruiten van de auto waren bevroren vanochtend.  Het opruimen van de tuinmeubels stond al op het lijstje voor dit weekend, laten we daar ook het afsluiten en leeg maken van de buitenkranen maar bij zetten.

De boom van de buurman hebben we dit weekend ook verwerkt tot mooie blokken eikenhout. Nu een jaartje drogen en dan kan het volgend winterseizoen de open haard in.  Omdat we een longeerweitje aan het maken zijn, is er ook een nieuwe plek voor de composthoop nodig. Die komt nu schuin achter de stallen. Op die plek stond een forse den, die ook nog veel licht weg neemt op een deel van het weiland waar nog veel mos staat.  Ook die boom hebben we gisteren geveld.  De takken bieden een basis voor de composthoop. De stam gaat volgend jaar ook in stukjes richting open haard.

Door de regen is het longeerweitje goed ingeklonken, de paarden kunnen er goed op lopen nu en zakken niet meer zo diep weg.  Het levert nog wel ruzie op, want beide paarden zijn van mening dat het hun weitje is.  Uiteraard wint dan de grootste, Simba dus.  Door Simba veel rolt en graaft wordt de heuvel die er nu in de wei zit ook langzaam afgegraven, en is het een kwestie van zand verdelen. Buddy kan helaas nog niet alleen in dit stuk weiland, omdat hij dan eikels gaat staan eten.

Dit weekend weer de open haard aan gehad. Voor de 2e keer op rij ging dat goed, geen rook die naar binnen slaat.  Het lijkt er dus op dat we een modus hebben gevonden waarin de open haard wel goed brand en de rook de schoorsteen in verdwijnt. Oplossing:  voldoende trek naar de woonkamer vanuit de gang.   We hebben nu wel twee keer gestookt met weinig wind, dus de vraag is wat er gebeurd als een westen- of zuidwestenwind is.  Maar dat gaan we proberen.

De kinderen zijn de laatste week wel heel erg druk.  Het binnen zitten omdat ze door de verbouwing niet zoveel naar buiten kunnen, begint er nu wel uit te komen. Morgen gaat Hosanna echt aan school beginnen, dus dat komt op een prima moment.

donderdag 20 oktober 2016

Mooie innovatieweek

Twee markante momenten deze week als het gaat om innovatie.  Allereerst het benoemen van blue energy als nationaal icoon door het kabinet. Een aantal jaar geleden heb ik het voorrecht gehad aan dit initiatief te mogen bijdragen. Toen de aanvraag voor de pilot centrale binnenkwam waren er natuurlijk vragen binnen de overheid.  Kan dit wel zo'n centrale op een waterkering. En hoe krijgen we het zoute en brakke water over de snelweg. En welke rol mogen en kunnen we spelen als overheidspartij?  Terechte vragen waar goed naar gekeken is. Gelukkig is de centrale er gekomen, en hebben we er mede daardoor een prachtig nationaal icoon bij.

Het de jaarlijkse dag van de projectoverstijgende verkenningen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waren een groot succes. Massale belangstelling. Was er gerekend op 150 deelnemers, blijken er uiteindelijk meer dan 300 mensen aanwezig te zijn.  Stress voor de organisatie en de medewerkers van de locatie waar het event werd georganiseerd, maar wat mooi om te zien dat innovatie zo leeft.

Het reformatorisch dagblad heeft een mooie impressie van de dag gepubliceerd. Klik hier om deze te openen.

Herfst in Hulshorst - 2016 - 2 neerslagtekort

Na een droge maar koude week als start van de herfst hebben we vannacht in 1x het neerslagtekort van de afgelopen weken goed gemaakt. Wat heeft het hard en lang geregend.  Het uitloopterrein zag er vanochtend uit als een blubberfestijn en in alle 3 de weilanden stond water, waarvan het laagste weiland volledig blank stond.  Zolang we in Hulshorst wonen heb ik dit nog niet gezien.  Voordeel van wonen op het zand is wel dat rond de middag alle weilanden en plassen al weer verdwenen waren, alleen het uitloopterrein is nog erg nat en modderig.

Regen en gras is iets anders.  In het weiland wat we drie weken geleden ingezaaid hebben is het jonge gras omhoog gespoten. En doordat het zo hard geregeld heeft komt het gras ook onder de bomen mooi omhoog omdat de regen daar de grond heeft bereikt.  Dat weiland ziet er echt veelbelovend uit voor volgend voorjaar.

Over het weiland wat we dit weekend hebben ingezaaid hebben we wat meer twijfels. Hier zijn wat waterstromen ontstaan, en het is mogelijk dat het graszaad weg gespoeld is.  De waterstromen lopen gelijk met de looppaden van het weiland, dus de kans is aanwezig dat hier weinig nieuw gras op komt, en op de plek was het graszaad naar toe gespoeld is juist veel meer nieuw gras.  Dat zien we de komende weken wel, zo nodig zaaien we de kale plekken nog exra in volgend voorjaar.

Herst brengt ook wind, en vanochtend viel er een boom van de buurman om. Weg geblokkeerd en de boom lag ook in onze tuin.  Vanavond dus aan een buurtactiviteit gedaan om de boom in stukken te zagen en af te voeren.  Lekker gesport, en bovendien mochten we het hout hebben. Het was een eikenboom, dus daar gaat de open haard lekker van branden volgend jaar. Komend weekend aan de slag om de stukken hout te kloven.

woensdag 19 oktober 2016

Dakrenovatie 4 - Nattigheid

Er zijn ruim twee weken verstreken sinds de start van de dakrenovatie.  Door het droge weer hebben we de eerste weken flink meters kunnen maken, maar de laatste dagen is het even afzien. Deze nacht hebben we heel veel regen gehad, en omdat de nok nog niet waterdicht was, heeft het flink geregend en daardoo flink gelekt via de nok, onder de dakplaten door en vervolgens door de openingen waar de ramen komen de slaapkamers in.  Zulke momenten moet je niet al teveel hebben.  Gelukkig emmers voldoende paraat.

Toch schiet de klus ook al lekker op, en kwam de regen 1 dag te vroeg. Vandaag is de nok dicht dicht gelegd met ondervorsten en folie, dus een herhaling van vannacht is niet meer mogelijk.  Ook is onderaan het dak de rand tussen de nieuwe dakplaten en de gevel geïsoleerd en dicht gemaakt.  Dat is direct te merken. Was er de afgelopen dagen nog een trek van koude lucht onder de dakplaten door de slaapkamers in, die is verdwenen.  Boven is het opeens tochtvrij, lekker warm en in de badkamer was het zelfs bloedheet. Dicht dus die verwarming, dat is alweer een stukje gasverbruik minder.

Langzaam wordt ook het eindbeeld zichtbaar want vandaag is er echt meters gemaakt met het leggen van de nieuwe pannen.   De zuidzijde is bijna dicht.  Hopelijk lukt deze week de noordkant ook nog, want dan zijn we water en luchtdicht.   Dat zou een mooie tussenstand zijn na drie weken.  Tenslotte zijn gisteren ook de dakramen gebracht, dus kan er volgende week bij droog weer gestart worden met het plaatsen van de nieuwe dakramen. Komt er eindelijk weer licht in de slaapkamers.   

Onzeker punt is nog de leverdatum van de dakkapellen. Deze worden op maat gemaakt, volgende week horen we de leverdatum. Omdat het plaatsen van de dakkapellen wel eens de laatste klus kan zijn, krijgen we dan ook een beeld hoe lang het huis in de steigers zal staan.

De pannen op de noordzijde worden gelegd

woensdag 12 oktober 2016

Dakrenovatie 3 - De koudste nacht


Langzaam verschijnen er iedere dag meer dakplaten op het dak. En wat een verschil. Er is voelbaar minder tocht in de ruimtes waar de dakplaten al boven liggen. Niet gedacht dat dit zo'n verschil zou maken.

Doorbijten is het soms ook. Zo is men gisteravond tot halverwege de plek gekomen waar voorheen het dakraam van onze slaapkamer zat.  De onderkant van het raam bevat al de nieuwe dakplaten van innobouw,  maar daarboven is het zeiltje het enige wat tussen binnen en buiten zit. We hadden dus een fris nachtje voor de boeg


Al met al is men halverwege. Benieuwd of het lukt om deze week het hele dak te voorzien van de dakplaten.  Dan is het met de kou gedaan, maar is het wel weer donker omdat alle ramen verdwenen zijn, want de nieuwe dakramen worden later pas weer geplaatst.

maandag 10 oktober 2016

Opleiding Innovatiegericht Inkopen gegeven

Afgelopen dinsdag mocht ik voor de stichting wateropleidingen een bijdrage leveren aan de opleiding Innovatiegericht inkopen. Erg leuk om te doen, ook leuk om weer even de diepte van de inkoop in te gaan. Leuke groep, en leuk om weer voor een groep te staan.   En hoewel de rol van docent anders klinkt als bij een informele kennisoverdracht bij collega's, is het verschil niet zo heel groot.   Het toeval wil ook dat ik enkele cursisten die week ook in het werk weer tegen kom, dus dan is het verschil nog kleiner.

Zelf leer je ook altijd van dit type bijeenkomst.  Een casus over beheer en onderhoud viel erg goed, dus ik heb mij voorgenomen die eens wat verder uit te schrijven en onder de aandacht te brengen. Want juist deze casus (het is een bestaand project), laat goed zien hoe je beheer en onderhoud veel meer aan de voorkant kunt krijgen. Nu zijn het toch invalshoeken die (te) laat in de projecten aangehaakt worden en vaak als lastig gezien worden. Juist deze casus laat zien dat je ze ook als ambassadeur kan winnen voor je als je hen tijdig betrekt.

Herfst in Hulshorst - 2016 - 1

Stond er vorige week nog zomer in de titel. Inmiddels is de herfst begonnen.  En dat betreft is het qua herfst vooral de temperatuur.  Het is opeens een stukje frisser dan vorige week.  Maar donderdag en vrijdag was het weer windstil, en toen hebben we toch weer in een t-shirtje buiten gelopen.

Hoewel het al ver in de herfst is, is het nog steeds erg droog.  Dat brengt wel een dilemma met zich mee. We willen eigenlijk nog een weiland doorzaaien, maar daarvoor is niet te koud en nat weer nodig.  Met name het ontbreken van regen maakt dat het nu al erg laat in het seizoen is.  Het eerste weiland hebben we vorige week doorgezaaid, daar zie je het gras nu kiemen omdat het overdag nog voldoende warm is.  Hopelijk houden we de echte vorst nog even ver weg zodat het jonge gras wortel kan schieten.  Maar we zijn wel aan het twijfelen wat we met het tweede weiland willen. Eigenlijk moet het zaaien wel dit najaar gebeuren, anders is het volgend voorjaar wat behelpen omdat ik dan teveel weilanden tegelijk moet zaaien. Het doorzaaien kan ook nog, want het gras groeit vrolijk verder met de temperaturen en het zonnetje overdag.

Achter de stallen is inmiddels een weilandje verschenen waar Danielle de paarden wil gaan trainen als zelf rijden niet meer gaat.   De ondergrond is nu helemaal schoon, gisteren hebben we het laatste beton wat we hebben gevonden afgevoerd, dus de paarden kunnen erop. Het weitje is nog alles behalve vlak, denk meer dan een meter hoogteverschil, dus de eerste uitdaging is dat de paarden het zand van hoog naar laag lopen.  Zelf ga ik maar eens nadenken over het aanbrengen van de verlichting, zodat we ook in de donkere kerstmaanden de paarden door kunnen trainen.

Tenslotte zijn we met het snoeiwerk voor het najaar begonnen. De steigers van de verbouwing helpen hierbij. De lindes voor het huis kan je zo ideaal snoeien.  Zodra ik klaar ben in het weiland (moet nog een weiland met compost bemesten) gaan we ook nog even flink snoeien bij de weilanden.  Van een aantal eiken halen we de onderste takken weg, zodat de paarden daar niet meer aan kunnen eten.


zondag 9 oktober 2016

Dakrenovatie 2 - Slapen onder een zeiltje

Stond woensdag alleen de steiger er nog. Inmiddels is het oude dak verdwenen en afgevoerd.  Het dak is afgezeild, dus we slapen letterlijk onder een zeiltje. Dat is te merken in huis. Boven is het een stuk frisser (op zo'n moment merk je wat een laag zwarte pannen toch doet met je huis) en beneden moeten we echt de deur naar de gang binnen houden, anders is het daar ook snel koud.

De bouwvakkers en de kinderen hebben na wat aftasten de eerste dag ieder hun territorium gevonden. Doordat Hosanna over twee weken ook naar school gaat wordt dat probleem ook al een stukje kleiner.

We zitten nu in het koudste weekend van de verbouwing. Vanaf maandag gaat het donker worden, want dan worden de dakisolatie en de dakplaten gelegd. Dat wordt eerste voor het hele dak gedaan, en daarna worden openingen voor de nieuwe dakramen en dakkapellen geplaatst.  Dat betekend dus komende week hele donkere slaapkamers, want alle ramen zullen dan tijdelijk verdwenen zijn.


Met de dakplaten erop zal het wel weer lekker warm worden, want we hebben er dan 20 centimeter isolatie bij aan de bovenkant.  Ook is het dak weer waterdicht, dat is ook fijn.  Binnen zal het vanwege het ontbreken van ramen even behelpen zijn, maar dat heb je altijd bij een verbouwing.

dinsdag 4 oktober 2016

Dakrenovatie 1 - De kop is eraf

We zijn van start, de renovatie is begonnen.   Wel even wennen, misschien wel schrikken, toen ik maandagavond thuis kwam. Opeens staat je huis in de steigers.  Inmiddels is het dinsdag en de steiger staat nu helemaal rondom.

Ook wennen. Extra mensen en auto's over de vloer, met name de aanhangers waar de materialen mee aangevoerd worden hebben een knappe draaicirkel.  En het terrein is natuurlijk speelplek en bouwplaats tegelijk, dus dat is ook wel even wennen en zoeken met elkaar.


Morgen gaat het echte werk beginnen. Ook zullen er wel dakplaten, pannen en puincontainers worden aangevoerd.  Hoewel we ruimte zat hebben, voelt het nu al krap en behelpen. Gelukkig is het weer goed, dus kan er tempo gemaakt worden.

Stimuleren van innovatie door competatieve prikkels

In het kader van zijn afstudeeronderzoek heeft Jeroen Tepper de afgelopen maanden zijn afstudeeropdracht ingevuld bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma.   Om innovatie te stimuleren en te zorgen voor verandering en vernieuwing, zetten we binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma in op een intensieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat, waterschappen, kennisinstellingen en marktpartijen.

Jeroen heeft onderzoek gedaan naar een meer competatieve vorm als alternatief op samenwerking. Competitie tussen waterschappen (opdrachtgevers) of competitie tussen marktpartijen (opdrachtnemers) kan zorgen voor verandering en vernieuwing. Bovendien kan competitie partijen prikkelen om te komen met innovatieve oplossingen. Deze verschillende governance-strategieën (beleidsvorming op basis van samenwerking en beleidsvorming op basis van competitie) heeft Jeroen tijdens mijn afstudeeronderzoek tegen elkaar opgezet. Tenslotte heeft Jeroen onderzocht op welke manier het Hoogwaterbeschermingsprogramma op programmaniveau innovatie kan stimuleren aan de hand van competitieve prikkels.

Het onderzoek heeft een mooi afstudeerwerk opgeleverd.  Competitie tussen de waterschappen zie ik in onze huidige alliantie nog niet gebeuren, omdat samen werken aan een veilig Nederland een van de hogere doelstelling van de alliantie is.  Wel biedt het rapport aandachtspunten om op onderdelen wel na te denken over competatieve prikkels.  Daarmee heeft het rapport waardevolle input opgeleverd om de komende jaren weer verder te werken aan het versterken van het innovatieklimaat van het HWBP.

Over de auteur. 

maandag 3 oktober 2016

Gestart met het gezinshuis - 3

Weer twee weken verder na mijn laatste blog over het gezinshuis. En weer twee weken verder in de start.  Inmiddels hebben we de dagelijkse routine te pakken.   En die begint vertrouwd te worden.  Straks gaat ook Hosanna naar school, en dan kijken of de routine die we nu hebben past.  Het ritme begint al wel vertrouwd te worden.

Nu de basis staat kunnen we ons richten op de meer organisatorische aspecten. Uiteraard de administratie en de declaraties, dat loopt al.   Maar ook de zorgplannen voor de clienten en de verantwoording van de geleverde zorg. Verder zijn we aan het kijken wat we qua communicatie en uitstraling nog willen.  Gaan we nog een eigen website bouwen?  En welke opleidingen willen we de komende tijd volgen om te zorgen dat we kwalitatief goed werk kunnen leveren. Leuke dingen om over na te denken en om samen aan te werken.

zondag 2 oktober 2016

Zomer in Hulshorst 8 - de laatste zomerweek?

Wat hebben we in september een prachtige nazomer gehad.  Deze week heerlijk weer, mooie warme avonden waarin je ook als het donker is nog in t-shirtje buiten kan lopen.  Heerlijk weer.  Gelukkig heeft het vrijdag en gisteren wel geregend, want dat had het weiland wel nodig.   De hogere stukken gras waren aardig geel geworden.  Het lijkt er steeds meer op dat we voor een mooie strakke groene paardenwei toch een sproei-installatie nodig hebben. Als het nieuwe dak erop zit, moeten we maar eens kijken wat de plannen voor volgend jaar zijn.

De jam waar ik het vorige week over had was inderdaad veel te waterig. Deze week hebben we de boel pot voor pot ingekookt, en het resultaat is wel echt heel lekker.  De druivenjam is echt heerlijk.  We zijn inmiddels al aan het nadenken of we een prikstruik in de buurt van de druif er niet uit moeten gooien, zodat we nog een druivenstruik kunnen planten.  Een andere optie is een framboos, want die doet het bij mijn ouders echt hartstikke goed, en de frambozen zijn ook nog eens erg lekker.

Het mooie weer heeft er ook toe geleidt dat het beton wat we vorige week vonden er allemaal uit is.  Een aantal avonden hebben we flink geschept, en inmiddels is de kuil schoon.  We hebben een schuurtje onder de grond gevonden.  Bijvangst was een zilveren lepel, ik ben nog wel op zoek naar de gouden munten, maar die hebben we nog niet gevonden. ;)

Omdat we deze week toch wel wat wind hadden zijn opeens de eikeltjes van de bomen gevallen.  Dat levert een dilemma op met de paarden, want eikels zijn giftig. Allemaal rapen is geen doen.   De paarden gaan nu kort (1 a 2 uur) op het weiland, dan zijn ze erg druk met het gras in plaats van de eikels. Simba hoeft ze niet, maar buddy vindt ze wel lekker, dus dat is opletten geblazen.  Een weiland hebben we dit weekend gekalkt en doorgezaaid. Met de buiten van vanmiddag kan het gras mooi ontkiemen.   Het volgende weiland staat volgend weekend op de planning.  Wel gaan we volgend jaar wat schuiven in de plannen, zodat de paarden niet eind september in het weiland staan waar de meeste eikels vallen.   Dat is wel het leerpunt van deze septembermaand.

Dakrenovatie 0 - stilte voor de storm

Ging het de afgelopen maanden vooral over de plannen voor de dakrenovatie, morgen is het echt zover! Dan gaat de aannemer starten. Blij dat het zover is, en dat we over een week of zes een dak hebben wat weer gegarandeerd waterdicht is, en bovendien veel en veel beter geïsoleerd. Hopelijk zit het weer de komende weken mee, zodat de renovatie lekker op kan schieten.

Tegelijkertijd zien we er ook wel tegenop. Het huis in de steigers, hoe houden we Hosanna daar vandaan? Ook het feit dat het door de steigers donkerder zal zijn in het huis, hopelijk valt het mee.  En we zullen moeten wennen aan het ruimtegebrek.  En dat is best lastig als je veel ruimte hebt en daar ook aan gewend bent geraakt.   Puincontainers, bouwmateriaal en busjes van aannemers. De buren zijn inmiddels geïnformeerd en we kunnen onze auto's daar kwijt als het nodig is.

Het zal behelpen zijn, maar het moet gebeuren. Uiteindelijk krijgen we een nieuw strak geisoleerd dak, nieuwe mooie dakramen en nieuwe dakkapellen.  Nog even doorbijten dus.  De komende weken beschrijf ik hier de vorderingen, waar mogelijk voorzien van een fotoverslag.  Wordt vervolgd.

maandag 26 september 2016

Zomer in Hulshorst 7 - Soms zit het mee, en soms niet


Het blijft maar zomeren in Hulshorst, met vanmiddag een mooi 25 graden. Alleen aan de koude nachten en het feit dat het om 8 uur donker is, zie je dat het toch echt september is.  Aan de natuur zou je het niet zeggen. De vijgen worden nog steeds rijp, het weiland is op de hoge punten geler en schraler als tijdens de regenachtige zomermaanden en er is nog geen champion te bekennen.  Vanmiddag de blauwe druiven tot jam verwerkt.  Was de bramenjam te dik, de druivenjam lijkt te waterig te worden.  Dan maar aan de gezoete druivensap.

Het weitje om te oefenen leek zaterdag klaar te zijn.  Donderdagavond met 3 man de grote stronk uitgehakt en gegraven, flinke klus maar wel mooi om te doen.  Alle kleine stronkjes waren er inmiddels uit.  Zaterdagochtend alle schrikdraden omgezet en het nieuwe weitje van schrikdraad voorzien.  Omdat de stroom nu vanaf het schrikdraadapparaat in cirkels een aantal kanten op kan, is de geleiding er flink op vooruit gegaan. Dat is op zich wel mooi, want afgelopen zomer hadden we alles er takken tegen de dragen hingen, nog wel eens wat te weinig geleiding. Dat probleem doet zich nu minder snel voor.

Juist toen we dachten dat we klaar waren zijn we op een flinke tegenvaller gestuit.  Bij het afvlakken van het laatste hoekje zijn we op een grote boomstronk, en de rest van een betonvloer gestuit. Zowel het beton als de boomstronk zitten niet diep genoeg in de grond en moeten er dus uit.  Met name het beton is een flinke klus, omdat het vlechtwerk er nog in zit.  Het weghalen is zeker enkele avonden werk, en dan hopen dat het alleen in de betreffende hoek ligt.

De hoogste helft van de weitje is inmiddels in gebruik genomen door de paarden. Je ziet wel dat ze de heuvel snel erg mul lopen, waardoor het makkelijker is de heuvel af te vlakken, totdat er een egaal vlakken wei ontstaat.  Tot nu toe komt daar alleen schoon wit zand naar boven, want na de vondst van zaterdagochtend ga je je toch zorgen maken om wat er allemaal onder die heuvel ligt.  Zolang het mooi wit zand blijft is het prima, en ontstaat er vanzelf een mooi oefenrondje.  En dat is wel nodig. Want Hosanna draagt al prima, maar sturen met Buddy is nog een ding. Regelmatig rijdt ze niet zelf naar huis, maar vindt je haar op het erf van een buurman waar Buddy van mening is dat het gras te lang is

duurzaamheid : dakplannen gaan van start

De keuze van vorige week heeft ook meteen versnelling in het hele offerteproces gebracht.  Dit weekend hebben we de knoop doorgehakt, in oktober gaan we starten met de vervaging van het dak.  Een mooie offerte van een bekende aannemer waar binnen de familie al eerder mee samen gewerkt is.   Fijn dat er nu schot in de zaak komt, en het lijkt er op dat de uitvoering ook al snel kan beginnen. En dat was nodig. Deze week even op het dak geweest om de ramen schoon te maken. Sommige dakpannen zijn door de jarenlange regen zo ver uitgesleten dat er weinig meer van over is.  Over een week of acht is dat over, en ligt er een mooi strak dak.

Prinsjesdag bracht nog een verassing, namelijk een energiebesparingssubsidie voor woningeigenaren.  Daaronder valt ook dakisolatie, en omdat we ook de dakramen meteen met HR++ glas laten leveren, vallen die ook nog onder de regeling.   Deze week samen met de aannemer de offerte zo inrichten dat we in aanmerking komen, en dan gaat de aanvraag de deur uit.   Soms zit het tegen, en dit zit dan weer mee.

dinsdag 20 september 2016

Opleiding Innovatiegericht Inkopen gaat van start

Altijd al meer willen weten over innovatiegericht inkopen.  In oktober start stichting wateropleidingen met de opleiding innovatiegericht inkopen. Ik heb zelf bijdragen aan de opleidingscommissie en zal ook een deel van de opleiding verzorgen.  Er zijn nog enkele plaatsen vrij.  Kijk op deze website voor meer informatie.

maandag 19 september 2016

duurzaamheid: dakplannen gewijzigd

Zowel dit voorjaar als enkele weken geleden heb ik al geschreven dat we bezig waren met een nieuw dak, en op zoek waren naar een partij die zowel het dak kon renoveren als direct zonnepanelen kon plaatsen. De afgelopen week hebben we besloten om dit idee los te laten.  Want de markt kan het niet leveren.  Of je krijgt een aannemer die er omdat het nou eenmaal moet wat zonnepanelen bij levert. Of je krijgt een installatiebedrijf die zijn vaste (en veel te dure) huisaannemer mee neemt.  Installateurs en aannemer praten niet met elkaar, offertes passen niet en zijn onverklaarbaar duur (dubbel zaken meegenomen?). Tenslotte blijft de garantietermijn op waterdichtheid van de in-dak zonnepanelen een groot issue.

We hebben daarom besloten om de boel los te knippen.  Eerst de dakrenovatie waarbij het hele dak weer in de pannen gaat, dus gegarandeerd minimaal een halve eeuw waterdicht. Vervolgens zonnepanelen over de pannen heen.  Niet de mooiste oplossing, maar de panelen zitten aan de kant van het huis waar wij ze niet zien.  Niet de duurzaamste oplossing, want extra materiaalgebruik Financieel blijkt het niet veel uit te maken, wan de losse panelen zijn al goedkoper door de massaproductie en hebben door betere koeling een hoger rendement.  Dus dan maar voor de bewezen technologie.  Betekend wel dat we eerst een aannemer gaan selecteren waar we verder mee willen, en dan daarna een zonnepanelen leverancier.

En de 'duurzaamheidsbelelievers' die ik in mijn werkomgeving tegen kom, hebben nog wat te doen om een markt te creëren die kan leveren wat een klant wenst, in plaats van alleen een standaardoplossing.

Zomer in Hulshorst 6 - hete nazomer

Was de zomer vooral nat, de nazomer is vooralsnog droog en heet.  Wat was het puffen de afgelopen week met een middag een temperatuur van 35C temperatuurmeter van de auto toen ik na ene lange rit het bos van Hulshorst in reed.   Je zag de afgelopen dag het waterpeil in de vijver zakken.

Mooi weer betekend ook tijd om zaken buiten te doen. Het snoeihout van vorige winter is inmiddels ontdaan van de takken en licht nu klaar om gehakt en gezaagd te worden.  Achter de stallen hebben we bossage eens flink uitgedund. We dachten daar en klein oefencirkeltje te maken voor Hosanna en Buddy.  Na het snoeiwerk blijkt de ruimte zo groot te zijn dat we denk aan een oefenweitje van ongeveer  30 bij 15 meter.  Voor zover ik kan zien moeten er daarvoor nog een aantal oude stronken de grond uit, en we zijn nog aan het broeden op een truc om het hoogteverschil van 1,5 meter om te zetten in iets vlaks. Daarna is het nog een kwestie van palen uitzetten, en een praktische en kindvriendelijke afzetting. De paarden volgen de arbeid met interesse.

Tussendoor gaat ook het reguliere werk door. Een weiland is al bemest.  En inmiddels is het ook eikeltjes harken om te voorkomen dat de paarden er teveel opeten en zichzelf ermee vergiftigen.  Gewenste oogst zijn de druiven, waarvan we toch bijna een emmer vol hebben kunnen plukken dit weekend. Komende week gaan we weer jam maken uit eigen tuin.

Uiteraard was het met de mooie dagen ook heerlijk genieten.  Avonden met takken in de vuurkorf, paardjes in de wei. En dan met een wijntje heerlijk zitten bij een klaterende vijver.  Dan vergeet je snel hoeveel werk het soms ook is.

zondag 18 september 2016

Gestart met het gezinshuis - 2

Al weer een maand geleden schreef ik dat we gestart waren met ons gezinshuis. Wat gaat de tijd toch snel. Inmiddels zijn we weer vier weken verder.  Onze logeerhuisclient moet inmiddels weer gewoon naar school, dus die zorg is afgesloten, misschien komt ze af en toe nog een weekendje.  Inmiddels is onze eerste vaste gezinshuisbewoner gearriveerd. Na de eerste weken waarin het toch wennen is, en zoeken naar de nieuwe routine, hebben we onze draai wel weer gevonden.  Leuk om te doen.

Ook achter de schermen draait een en ander. De administratie loopt en de eerste declaraties zijn allemaal betaald. Ook fijn dat er na veel uren en euro's voorinvestering weer wat terug komt.  Ook het rapporteren, leren kennen van de organisatie enzovoorts loopt allemaal volop. Wat dat betreft een leuke tijd waarin ook wij weer veel leren en veel nieuwe mensen leren kennen. Inmiddels met de organisatie waar we mee samen werken de nodige afspraken gemaakt, daar kunnen we de komende tijd mee aan de slag. We vervelen ons dus niet.


dinsdag 23 augustus 2016

Inspiratiedag

Tijdens de laatste week van de zomervakantie heb ik mijzelf nog een dag vrijgespeeld om wat inspiratie op te doen in andere domeinen.  Samen met een Rijkswaterstaat delegatie zijn we een dag te gast geweest in het 'space' cluster in Noordwijk,  waar het technologische hart van de ESA gevestigd is.  Een leuke dag met toch wel weer een aantal interessante observatie.

's ochtends op bezoek geweest bij de 'business incubator' van ESA.  Deze heeft als doelstelling om de transfer van ruimtevaarttechnologie naar andere sectoren te versnellen.  Van de ruimte naar de aarde, zeg maar.  Is dat een taak van ESA? Strikt genomen misschien niet. Maar een goede transfer draagt wel bij aan de maatschappelijke relevantie van ESA en daarmee ook aan de zichtbaarheid en het imago van de ruimtevaartsector.  Dus dat is de reden dat ESA investeert in de incubator, maar er zijn ook vele andere bij betrokken.

Bij het bezoek toch wel een aantal interessante observaties opgedaan.  Hoe zorg je er nu voor als incubator dat er binnen ESA genoeg tijd en prioriteit is om de start-ups te steunen?  Dat zit toch in support aan de top van ESA.  Kunnen we binnen het rijk iets mee?   Verder hebben we ook gesproken over regels versus ruimte bieden.  De community-manager binnen de incubator creëert bewust ruimte, om de start-ups te laten excelleren. Dat verhoudt zich natuurlijk lastig met een overheidscultuur waarbinnen regels en duidelijkheid zo ongeveer de norm zijn.

De middag hebben we space-expo bezocht en een rondleiding gehad van de directeur. Interessant om te zien dat satellieten vaak tot 20 jaar oude technologie bevatten, want die is 'proven' en getest.  In de ruimte moet alles in een keer goed.   Er worden zelf 2 satellieten gebouwd, zodat bij problemen bij het exemplaar in de ruimte, de oplossing eerst op de 'dummy' getest kan worden.    Ook hier zijn wel mooie parallellen te trekken met de missie kritische systemen van Rijkswaterstaat.

De hele dag stonden de snelle ontwikkelingen rondom aardobservatie ook centraal. Dit technologiedomein ontwikkelt zich snel, dat biedt ook weer kansen voor het hoogwaterbeschermingsprogramma

zondag 14 augustus 2016

Zomer in Hulshorst 5 - droge dagen

Het lijkt erop dat we komende week eindelijk een paar droge dagen krijgen. Dat is ook wel nodig ook, want ik wil buiten nog een aantal zaken schilderen, en daarvoor heb ik droog weer nodig waar ik sinds mijn vakantie in juni al op zit te wachten. Wat dat betreft is het knap waardeloos dat het maar geen dag droog wil zijn, laat staan langere periodes. Gisteren alles geschuurd, dus kom maar door met die droge week.

Deze week maar besloten om toch dakgoten op de stallen te zetten. Vorig jaar dachten we nog dat het niet nodig was. Rondom de stallen was het zo stoffig dat ik regelmatig moest sproeien om het voor de paarden leefbaar te houden. Hoe anders is dat nu. Door alle regen is het intens nat en mul rondom de stallen.  De paarden staan gelukkig of in het weiland of in hun stallen en mijden de natte plekken. Toch deze week besloten om dakgoten aan te brengen zodat we het water wat op het staldak valt kunnen afvoeren en het niet meer in de paddocks terecht komt. Ik ben nog aan het nadenken over een oplossing hoe ik bij hele droge zomers het water wel kan benutten voor bevloeien van mijn paddocks ipv dat het wordt afgevoerd.

Het afgelopen week is wel het hondenluik uit de achterdeur verdwenen.  Ziet er opeens heel anders uit, en scheelt ook een hoop tocht over de vloer, dat gaan we komende winter echt wel merken.  De achterdeur nog even netjes afschilderen en dan is ook die klus weer helemaal klaar.

duurzaamheid: Gezocht - nieuw dak (2)

In april heb ik al geschreven dat we bezig zijn met een nieuw dak. Het huidige dak is echt op en ook de dakkapellen zijn slecht.  Die dakrenovatie willen we gebruiken om onder het dak meteen goed te isoleren, want ik kijk nu recht tegen mijn dakpannen aan.  Op de zuidkant van het dak willen we na de renovatie i.p.v. dakpannen zonnepanelen hebben.

Ik ben nog steeds op zoek naar bedrijven die dit integraal op kunnen pakken. Ik kom nu vooral aannemers, dakrenovatie-specialisten en zonnepanelenleveranciers tegen die allemaal een stukje doen. Dat heeft toch niet de voorkeur, daarom nogmaals. Wie durft???


zondag 7 augustus 2016

Gestart met het gezinshuis - 1

We zijn gestart, schreef ik ruim twee weken geleden. Inmiddels zijn we weer enkele weken verder, en is er een hoop gebeurd.  Twee weken lang full-swing gedraaid en dus kunnen we de eerste balans opmaken. En die is positief.  Leuk gezellig, en uiteraard is het af en toe ook even flink aanpoten.  Belangrijk, ook Hosanna en Elise gaan goed met de veranderingen om. Afgelopen week hadden we even geen 'gasten', voor Hosanna reden om stevig te vragen wanneer er weer kindjes komen logeren en spelen. Die is er dus al helemaal aan gewend, en Elise doet haar ding er wel om heen en bijt van zich af als het nodig is.

Wel een weekje om nog even wat laatste zaken te regelen. Belangrijke overeenkomst is nu helemaal binnen.  Het nodige aan administratie gedaan en de puntjes op de i gezet voor de laatste kamer.  Deze week nog even wat zaken halen voor de inrichting en dan krijgen we na de zomervakantie onze eerste cliënt echt bij ons wonen. En niet onbelangrijk, ook de eerste betalingen zijn binnen. Dus het plannen maken, tijd en later ook geld investeren begint zich nu uit te betalen.

Tenslotte samen nog even weg geweest deze week.  Naar een wildproeverij in Epe. Getoast dat weer een droom gerealiseerd lijkt te zijn, en uiteraard getoast op het Gezinshuis.

vrijdag 5 augustus 2016

Zomer in Hulshorst 4 - komkommerdingetjes

Zo halverwege de zomervakantie wil het nog maar geen zomer worden.  Het is wel groeizaam weer.  Waar de paddock voor de paarden vorig jaar een 'stofbende' was,  is een moeras dit jaar een betere typering.  In de weilanden staat het gras daarentegen tot op heuphoogte, iets waar de paarden erg blij mee zijn, en met name pony Buddy veel te dik van wordt.

Deze week even geen 'gezinshuis' gasten omdat die met de ouders op vakantie zijn, dus even alle aandacht voor thuis.  Voor Hosanna was er goed nieuws.  De afspraak bij de orthopeed voor de heupjes was de laatste. Foto was opnieuw goed, dus hoeft niet meer periodiek gecontroleerd te worden. Scheelt weer een dagdeel ziekenhuis.  Dat hebben we gisteren meteen ingehaald, want Hosanna werd 'gestippeld' wakker.  Waarschijnlijk een kinderziekte, maar de na overleg tussen huisarts en kinderarts mochten we toch bloedprikken in het Sint Jansdal in Harderwijk.   Uitslag horen we wel.  Hosanna deed het erg goed, gewoon kijken zonder flauw te vallen.

Gisteravond met Danielle naar een proeverij geweest met Veluwse streekgerechten. Leuk cadeautje omdat we tijdens vakantie van mijn ouders op de katten hebben gepast.  Het was erg lekker. De fruitcompote van strekproducten was heerlijk, dat moeten we thuis ook meer eens maken als al het fruit dit jaar nog rijp wordt. Tip van de kok, gebruik honing i.p.v. suiker. Honing is een natuurlijk product waardoor je gerechten veel lekkerder worden.

donderdag 4 augustus 2016

Opleiding Innovatiegericht Inkopen voor de watersector


Sinds een aantal maanden ben ik betrokken bij een nieuwe uitdaging waar mijn huidige en eerdere werk allemaal samen komt.  Op uitnodiging van het Ministerie van Economische zaken neem ik deel aan de ontwikkeling en uitvoering van een opleiding innovatiegericht inkopen voor de watersector.  Bij de ontwikkeling kom ik veel oud-collega's van EZ en RVO tegen, ik kan mijn eigen kennis rondom innovatiegericht inkopen inbrengen. En de doelgroep 'watersector' kom ik natuurlijk in mijn huidige rol als teammanager kennis en innovatie bij het hoogwaterbeschermingsprogramma veel tegen.

Ik heb best hoge verwachtingen van de opleiding, en ben ook erg benieuwd hoe de opleiding in de sector gaat bevallen. Nieuwsgierig geworden, bekijk dan hier meer informatie over de opleiding.

woensdag 27 juli 2016

Zomer in Hulshorst 3 - 'zomerdrukte'

De komkommertijd is begonnen, maar niet in Hulshorst. Op alle vlakken thuis is het druk. Gelukkig is op kantoor wel de zomerstilte begonnen, omdat veel collega's op vakantie zijn.   Dat maakt het mogelijk om pieken en dalen te combineren, en flexibel te zijn in de werklocatie.

Allereerst hebben we thuis nog steeds een campinggevoel, aangezien de afwasmachine kapot is.  Vlak na de vakantie, dus het afwassen zat er al in.  Maar inmiddels heb ik dat met 5 weken (3 weken vakantie, twee weken thuis) wel weer gehad. Begin volgende week komt whirlpool voor de 3e keer langs.  Als het dan lukt om de vaatwasser te repareren heb ik op de behuizing na zo ongeveer een nieuwe vaatwasser. Lukt het niet, dan mogen ze een volledige nieuwe brengen.

Zoals ik vrijdag al schreef loopt inmiddels ook het gezinshuis. Gezellige drukte dus thuis. Deze week was er ook een nichtje blijven slapen, dus toen hadden we echt een huis vol.  Veel gezelligheid, soms ook veel drukte.

Tussendoor lopen er ook nog aannemers rond. Want er wordt druk gerekend aan een nieuw dak inclusief het plaatsen van zonnepanelen. Dat is het volgende grote project thuis.

Tenslotte de zomerperiode gebruikt om de alle jaarlijkse medische rondjes in te plannen. Voor mij zoals altijd de tandarts, consultatiebureaus voor de kinderen en Hosanna de jaarlijkse controle van de heupjes.  Als de foto dit keer opnieuw goed is, is het de laatste keer. Dus dat scheelt dan weer een ritje richting ziekenhuis.

vrijdag 22 juli 2016

Aan de slag met het gezinshuis - starten!!

En dan is het opeens toch zo ver.  Sneller dan verwacht, maar dan staan er toch opeens de eerste kinderen voor de deur.  Bijzonder moment,  ongeveer vijf jaar geleden gestart als droom. En nu is ook dit zover.  Heel bijzonder.

Eerste ervaringen zijn goed.  Onze eigen kinderen reageren er goed op, alhoewel er natuurlijk ook al de eerste (gezonde) ruzies zijn geweest.  Heerlijk om te zien, en ook goed om te zien dat de boel toch wel zo goed staat dat er kinderen aan je worden toevertrouwd.

De snelheid verraste ook het normale administratieve proces. Hoewel de afspraken per mail allemaal netjes vastliggen zijn we nog wel in afwachting van de overeenkomst waarin alle gemaakte afspraken zijn samen gevat. Het gevoel is wel heel goed en er wordt knetterhard gewerkt om alles wat geregeld moet worden ook te regelen.  Hopelijk lukt dat snel, want dan kan Danielle ook haar gewone baan opzeggen, en zich vol op het gezinshuis richten.  Uiteraard blijven we hier bloggen over onze ervaringen.


woensdag 20 juli 2016

Trailer Icoon Afsluitdijk bekend gemaakt.

Ruim een jaar geleden heb ik geschreven dat de eerste ideeën voor Icoon Afsluitdijk bekend zijn gemaakt. Deze week is de 'Officiele Trailer'  van het project online gekomen.  Weer een nieuw stapje in het project. Bekijk de trailer hieronder.



Zelf ben ik inmiddels niet meer betrokken bij het project. Dit voorjaar hebben we geconcludeerd dat deze klus niet meer te combineren was met mijn reguliere werk bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma.  Er is nu een nieuw projectteam aan de slag om het project te realiseren.  Ik blijf het project uiteraard volgen, want ik ben er toch enkele jaren behoorlijk druk mee geweest.

Een onderdeel van het icoon wat al wel bekend is, is de Afsluitdijk run.  Zie hier de website van dit event, met de mogelijkheid om je aan te melden.

dinsdag 12 juli 2016

Constante stroom van nieuwe dijkprojecten in aantocht


Op dit blog is er al veel geschreven over het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dit weekend stond er een mooi artikel in het Financieel Dagblad over het HWBP, met ook een mooie inkijk in de innovatiestrategie die we binnen het HWBP hanteren.

Lees het gehele artikel hier.

zondag 10 juli 2016

Zomer in Hulshorst 2 - groeizaam weer

Schreef ik in mijn vorige blog nog dat een buitje wel nodig was.  Inmiddels kunnen we wel weer enkele droge dagen gebruiken.  Wat heeft het hier geregend.  Dat bleek allereerst al toen we van vakantie terug kwamen, alles wat kan groeien was ook een meter of 2 (en in sommige gevallen meer) gegroeid.  Ook de paddock van de paarden heb ik sinds wij hier wonen nog niet zo nat gezien.

De afgelopen weken ging het wat beter, maar soms gaf een korte en felle bui weer een terugslag.  Inmiddels kunnen de paarden wel weer op het weiland en de paddock droogt langzaam op.  Door het groeizame weer moesten we wel alle weilanden opnieuw controleren op schadelijke planten. Dat heeft toch weer een tiental kruiwagens met snoeiafval opgeleverd want door de vele regen groeit van alles het weiland in. Op het laatste weiland na hebben we dat nu allemaal gehad.

Door de regen ook nog weinig geschilderd buiten, het is simpelweg te vochtig.  Hopelijk komt daar de komende tijd beter weer voor.  Wel erg druk geweest met de weilanden de composthoop, en het wegwerken van de nodige administratie na de vakantie.

EIB benoemd Hoogwaterbeschermingsprogramma als 'katalysator' voor vernieuwing

De afgelopen weken heeft het Economisch Instituut voor de Bouw -EIB - de evaluatie van het de marktvisie van de Waterschappen uit 2014 gepubliceerd. Een interessant en lezenswaardige publicatie met een hoop lessen om op terug te kijken, maar ook voldoende concrete aanknopingspunten voor de nieuwe marktvisie waar de Waterschappen nu aan werken.

Leuk om te lezen is dat het EIB het Hoogwaterbeschermingsprogramma benoemd als  'katalysator' voor vernieuwing bij de Waterschappen.  Innovatie en slimmere oplossingen zijn doelen die we als HWBP hebben.  Ik ben er erg trots op dat ook het EIB dit ziet en benoemd in de evaluatie.  Heel veel collega's hebben hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt en getrokken.  Zij kunnen trots zijn dat ook het EIB de resultaten hiervan ziet en benoemd.

Lees hier het hele evaluatierapport.


dinsdag 5 juli 2016

Twee weken informatie

De laatste weken van juni op vakantie geweest.  Voor het eerst sinds jaren ook weer zonder apparatuur om bij je email of werk te komen. Wat staat er dan te wachten na een afwezigheid van ruim twee weken??

De oogst:
- 315 email werk.
- 270 whatsapp berichten
- 225 prive-berichten
-   33 linkedin verzoeken en berichten
-   15 sms'jes
-   14 papieren tijdschriften.
-     2 papieren brieven.

Opvallend hoe de transitie van papier naar digitaal al helemaal zichtbaar wordt in dit lijstje.  Inmiddels zijn we een week verder. Voor een groot deel is alles weggewerkt. Alleen de mailboxen hebben nog een stuwmeer liggen,wat we rustig wegwerken in de zomerperiode.


zondag 12 juni 2016

Zomer in Hulshorst 1 - warm en droog

Schreef ik de vorige keer nog over 'groeizaam weer',  inmiddels kunnen we hier wel een flinke buitje regen hebben.  Twee prachtige weken gehad, en waar het in de rest van Nederland en Europa met bakken uit de lucht gekomen is, hebben we hier nog geen druppeltje regen gezien.  Het weiland kan wel een buitje hebben dus.

Dat grote verschil bleek ook vorige week toen we met de intern opdrachtgevers van het HWBP in Zeeland waren.  In Hulshorst was het meer dan 25 graden, in Cadzand in Zeeuws Vlaanderen stonden we in de mist en regen bij een windkracht 6 op de dijk te bibberen. Wel mooi om te zien overigens, want het komt wat meer in de buurt van de omstandigheden waar de dijk voor is aangelegd.



De laatste twee weken veel externe sessies gehad. Met de intern opdrachtgevers naar Zeeland. Nadenken over het HWBP van de toekomst in de tolhuistuin in Amsterdam, en tot slot de kennislezing van het Minsterie van IenM.  Daar had men het CPB gevraagd om het innovatiebeleid van het departement eens te beschouwen.   Erg leuk, omdat het HWBP als een van de twee goede voorbeelden werd aangehaald, samen met de zelfrijdende auto.

Op dezelfde bijeenkomst werd ook de nieuwe strategische kennis en innovatieagenda van het departement onthuld.  Hierin hebben de innovatieagenda van RWS en het beleidskader innovatiegericht inkopen een prominente plek.  Allemaal producten waar ik bij betrokken ben geweest, en het geeft dan ook veel voldoening als het CPB die allemaal benoemd als goede voorbeelden.

zondag 22 mei 2016

Voorjaar in Hulshorst 4 - groeizaam weer

Na een vorst, droogte en toen weer vorst en regen is het de laatste weken redelijk weer in Hulshorst. Tussen de bomen is er natuurlijk weinig wind, en zodra de zon dan doorbreekt is het meteen lekker weer.  Omdat het af en toe ook nog wel eens bui valt, is het lekker groeizaam weer. Alles schiet omhoog, de groentetuin van Danielle, het gras dat we dit voorjaar hebben gezaaid en het onkruid.  Dat laatste is dan even minder, en levert het nodige werk op.

De composthoop doet het ook erg goed, prima compost dit jaar. En omdat de zandgrond nog wel de nodige voedingsstoffen kan gebruiken, slinkt de composthoop zienderogen.  Als we in dit tempo door gaan, is de composthoop na de zomer helemaal weg.  Omdat de composthoop pas een half jaar ligt, is het composteren eigenlijk nog niet helemaal voltooid.  We zijn dan ook al aan het nadenken over een indeling dat we de composthoop 2 jaar kunnen laten rusten en dan past gebruik.  Dat betekent dat er 3 hopen nodig zijn, 1 composthoop die opgebouwd wordt, 1 in rust en 1 die gebruikt wordt als compost. Is nog even een puzzeltje qua ruimtegebruik.

Genoeg te doen dus nog. Maar omdat ik vanwege de buien buiten niet kan schilderen, vermaken we ons weer met andere zaken.  Bovendien is het heen en weer slepen van compost niet verkeerd voor de conditie.


zaterdag 14 mei 2016

Aan de slag met het gezinshuis - 3

Deze week was weer  een spannend moment in het opstarten van het gezinshuis. Een eerste mogelijk bewoner van ons gezinshuis is deze week een kijkje komen nemen. Hartstikke spannend, voor de bewoner maar ook voor ons.  

Gelukkig was het een mooi bezoek. Je ziet dat het huis en de locatie heel veel doen.  Hosanna reageerde ook positief op de visite, dat was voor ons als ouders ook wel heel geruststellend om te zien.  En volgens mij hadden de mogelijke bewoner en de ouders een een positieve indruk van het gesprek.  Nu hebben we allemaal bedenktijd en de komende week gaan we de reflecties van iedereen naast elkaar leggen. Het blijft dus ook op dit front een spannende tijd in Hulshorst.

Dijkversterking moet anders


Dijkversterking moet anders, dat was de kop deze week in een 8 pagina's tellend artikel over dijkversterkingen en de vernieuwingen die daarbij nodig zijn in het tijdschrift De Ingenieur.  Een prachtig artikel dat een mooi inkijkje geeft in de uitdaging waar we voor staan om Nederland veilig tegen het water te houden.

Bij de totstandkoming van dit artikel zijn heel veel collega's betrokken geweest.   Vanuit de programmadirectie Hoogwaterbescherming zijn meerdere collega's geïnterviewd, waaronder ikzelf.  Ook bij de Waterschappen de projecten zijn veel mensen bezocht door de journalist.  Dat alles heeft een prachtig artikel opgeleverd over de ontwikkelingen rondom dijkversterkingsprojecten in Nederland.   Dit artikel is een must voor iedereen die met vernieuwing in het waterdomein bezig is.


woensdag 11 mei 2016

Voorjaar in Hulshorst 3 - gortdroog


Twee weken terug schreef ik dat het koud en nat was in Hulshorst.  Hoe anders is dat nu. Lekker warm, gortdroog en daardoor ook code rood. Dat laatste was wel even wennen, maar het gaat hier dus echt heel hard in het bos.  Al twee dagen hebben we tijdens het eten sirenes van brandweerwagens en brandweervliegtuigjes boven ons hoofd gehad.  Een paar honderd meter verderop was een bosbrand.  Zeker de eerste dag stond de wind onze kant op, dus dan ga je wel even nadenken. Gelukkig was de brandweer er snel bij, en is het bij kleine brandjes gebleven.

Deze ervaring verklaard wel waarom er heel veel brandblussers rondom het huis te vinden zijn.  We hebben ook hele anders risico's hier. Last van water en overstromingen zullen we hier op +8 NAP niet hebben,  maar een flinke bosbrand kan natuurlijk net zo gevaarlijk zijn.

maandag 2 mei 2016

April - verbindingsmaand


De maand april is echt omgevlogen. Waar juni en november meeste de drukke 'congresmaanden' zijn, kunnen we daar in 2016 april echt wel aan toevoegen. Zeker de laatste weken was het echt flink druk.

Absoluut hoogtepunt was natuurlijke de innovatie-expo op 14 april 2016 in Amsterdam.   Allereerst voor mij persoonlijk, het blijft toch echt een reünie met heel veel bekenden en oud-collega's. Ook de combintatie met de EU-meeting van de transportministers maakte het speciaal. Ik heb genoten van de zelfrijdende auto's.  Ook de plenaire meeting met Mark Rutte a la correspondents dinner was erg goed.  Ook diverse ondernemers gesproken op het snijvlak van duurzaamheid en innovatie.

Een week later zaten de evenementen iets dichter bij huis. Donderdag 21 april gestart met de meeting van de gouden driehoek, een resultaat van de samenwerkingsovereenkomst tussen HWBP en Topsector Water Deze bijeenkomst waren we te gast bij Aveco de Bondt.  Diezelfde middag snel door naar het muntgebouw in Utrecht voor het symposium van de POV centraal Holland.  Wat een belangstelling, meer dan 150 deelnemers om te horen wat er uit dit innovatieprogramma gekomen is.   Goed om te kiezen dat hier zoveel belangstelling voor is.

De week eindigde met een tripje naar Waterschap Scheldestromen in Middelburg voor een inspiratiesessie met het platform Waterschapswerken. De verbinding tussen het HWBP en dit platform wordt steeds sterker. Samen hebben we nagedacht en hebben een aantal sprekers ons meegenomen in de mogelijkheden tot samenwerken.  Erg leuk om de sessie te faciliteren, en ik ben met een aantal concrete vervolgstappen weer naar Hulshorst terug gereden.

zondag 1 mei 2016

Aan de slag met het gezinshuis - 2

De afgelopen weken is het erg druk geweest met het gezinshuis.  En wel op twee fronten. Allereerst het afronden van het splitsen van de slaapkamer.  Afwerken duurt toch altijd langer dan je denkt. Nadat je de grote vlakken behangen en geschilderd hebt, blijkt naderhand dat de rest van de verg toch niet meer zo mooi op de kozijntjes zit. En voordat je het weet heb je de hele kamer geschilderd.  Zo gaat het hier dus ook. Inmiddels nog een deur en twee wandjes te gaan. Volgens mij zijn we er dan, maar je weet natuurlijk nooit.

Inmiddels lopen ook de eerste gesprekken voor mogelijke bewoners van de slaapkamers. Erg spannend zeker het eerste gesprek.  Er lijkt wel een serieuze mogelijkheid aanwezig te zijn, dus inmiddels zitten we op het dossier te wachten. Daarna gaan we kijken wat wij er van vinden, en of ook de gedragdeskundige en orthopedagoog denken dat deze cliënt hier mogelijk past.   Ontwikkelingen voldoende dus, terwijl dit nog allemaal op basis van informeel contact gaande is. Een website e.d. staat wel op de to-do lijst, maar voorlopig eerst maar eens even die kamer af.


vrijdag 29 april 2016

Voorjaar in Hulshorst 2 - of toch niet

De afgelopen twee weken was het voorjaar ver te zoeken in Hulshorst.  In plaats van meivakantie lijkt het wel kerstvakantie.  Afgelopen zondag een 'witte wereld' door een flinke laag hagel.  Al twee weken lang is het voornamelijk hagel dat er valt. En ik heb mijn voorruiten de afgelopen twee weken vaker moeten krabben dan de rest van de winter bij elkaar.

Voor de tuin is het koude weer bepaald niet handig.  Een aantal fruitbomen staan  al in bloei, hopelijk is de vorst aan de grond gebleven zodat de schade beperkt blijft.  De 'albert heijn' moestuin van Danielle heeft de afgelopen twee weken 's nachts onder het landbouwplastic gestaan, hopelijk valt de schade hierdoor mee. Een aantal plantjes heeft wel symptomen van vorstschade.

Spannend is het ook in het weiland. Net voor de vorstperiode hebben we het laatste weiland doorgezaaid. In een groot deel van het weiland zit het graszaad in de grond. De komende weken gaan we zien hoeveel er op komt.

Door het natte weer zijn de paarden al een week niet in het weiland geweest. In de andere weilanden staat het gras daardoor flink hoog.



donderdag 14 april 2016

duurzaamheid: Gezocht - nieuw dak

De volgende stap in het verduurzamen van onze boerderij in Hulshorst is het plaatsen van een nieuw dijk.  Het huidige dak is de laatste plaats in het huis die (nog) niet goed is geïsoleerd. Bovendien zijn de dakpannen met ongeveer 60 dienstjaren echt aan het einde van hun leven. Als we dan toch nieuwe pannen nodig, kunnen we het dak direct aan de binnenzijde isoleren, nieuwe dakramen en dakkappellen plaatsen en dan kan de bovenkant van het huis weer een tiental jaren mee.

Voor de zuidzijde van het dak hebben we ook de wens om  zonnepanelen aan te leggen.  Bij voorkeur zonder pannen (die spaar ik dan al uit), maar dan moet het uiteraard allemaal wel waterdicht zijn, ook tussen de randen van de zonnepanelen.   Zo gaat we van warmteverlies door het dak, naar energie leveren van het dak.

Een flinke klus, die we niet zelf gaan doen. Daarom zijn we op zoek naar partijen die dit voor ons kunnen doen. Ervaring en referenties vereist.   Tips of aanmeldingen zijn van harte welkom!




woensdag 6 april 2016

Glasvezel in buitengebied Hulshorst??

Hoewel het minder erg is dan we vooraf bang voor waren,  blijft de internetsnelheid in het buitengebied een verbeterpuntje waarop we nog wat te 'wensen' hebben.   Van glasvezel op de Universteitscampus van Twente (toen ik er zat een van de snelste glasvezelnetwerken ter wereld), naar glasvezel in Bunschoten en nu weer terug op ADSL in Hulshorst.  Het was een ingecalculeerde stap terug bij de verhuizing, en met een snelheid van 4-6 Mbit/s valt het alleszins mee. KPN durfde vooraf maximaal 1 Mbit/s te garanderen, dus we mogen niet klagen.  Meerdere films tegelijk kijken op tablets gaat allemaal precies. Maar ideaal is het natuurlijk niet. Navraag doen bij KPN levert tot nu toe vooral beleefde en ontwijkende antwoorden op.

Totdat er deze week opeens nieuws is. De Stichting Breedband Noord Veluwe heeft een intentieovereenkomst gesloten met het Communication Infrastructure Fund (CIF) voor de aanleg van glasvezel in de Veluwse buitengebieden.  De gemeente Nunspeet wordt expliciet genoemd.  Inmiddels hebben we ons aangemeld en geabonneerd op de nieuwsbrief.  We hopen dat de Gemeente Nunspeet snel afspraken maakt met de stichting Breedband Noord Veluwe, zodat er gestart kan worden met de aanleg.

Hoewel we in het buitengebied zitten, is de huisdichtheid hier nog relatief hoog vergeleken met andere plekken op de Veluwe, denk aan de bossen of de boerderijen met vele hectares land.  Hier moet een sluitende business case te maken zijn. Dus kom maar door met die glasvezel.


zondag 3 april 2016

Wie houdt Nederland droog en veilig?

Relatief snel is de afgelopen maanden het thema 'voldoende mensen'  in het waterveiligheidsdomein behoorlijk actueel geworden. Na een eerste artikel in de Cobouw in Januari stond er afgelopen week een uitgebreid interview met Directeur Erik Kraaij in Binnenlands Bestuur. Er is 350 fte per jaar nodig, en als je de vervangingsvraag mee rekent zouden er tot 2020 wel eens 40.000 vacatures te vervullen kunnen zijn.  Een aantal waarvoor de uitstroom van Hogescholen en Universiteiten niet voorziet.

Deze ontwikkeling geeft ook dat opleiding, ontwikkeling, zij-instroom en alles wat daar bij hoort op dit moment erg actueel is en veel aandacht krijgt.  Een aantal waterschappen denken met ons mee hoe we dit zouden kunnen oppakken.

Ook op de Dijkwerkersdag, waar alle mensen die, vanuit de publieke domein, aan waterveiligheid werken, bij elkaar komen, was er veel aandacht voor opleiding en ontwikkeling.  Maar dat zijn mensen die al aan waterveiligheid werken. De uitdaging is om deze groep flink uit te bouwen de komende jaren.

dinsdag 29 maart 2016

Voorjaar in Hulshorst 1 - paasweekend

Het eerste paasweekend in Hulshorst dit jaar, en dan ook nog een vroeg pasen.  Toch wel even stoeien om dat in een nieuwe setting te vieren.  Zaterdag was qua weer het hoogtepunt van het weekend.  Heerlijk buiten aan de slag geweest, om de weilanden zomerklaar te maken. Op een aantal kleine zaken na hebben we het eerste weiland nu klaar. Nog een paar mooie avonduurtjes deze week, en dan kunnen volgende week de paarden al dag (en nacht) het weiland op.

Bij dat klaarmaken kom je ook weer natuurschoon tegen.  De padden huizen massaal in onze vijver, om daar aan hun voortplanting te werken.  Paddendril genoeg voorlopig.  Ook kwamen we zaterdag in het weiland een ratelslang tegen.  Het was een kleintje, dus om vertrapping door de paarden te voorkomen hebben we hem in het bos gezet.  Prachtig om te zien wat je allemaal tegen komt.

De zondag eerst naar Doorbrekers geweest, en vervolgens vooral de rest van de dag met het gezin samen geweest. Heerlijk van elkaar genieten. Het weer liet helaas geen buitenactiviteiten toe.  Maandag hebben de kinderen paaseieren gezocht. Gelukkig was het even droog tussen de buien door. Volgend jaar gaan we het wel iets moeilijker maken, want met name Hosanna is goed in eieren zoeken.  

Na het diner nog een heerlijke wandeling gemaakt. Vanwege de wind leek de zandverstuiving wel een stuifstrand, maar in het licht van de zakkende zon was de omgeving prachtig. Ook nog de nodige reeën in het bos gezien.  Heerlijk om zo te mogen genieten van de Veluwe